‘Vermogensrendementsheffing mogelijk onrechtmatig’

De Hoge Raad heeft geopperd dat de vermogensrendementheffing mogelijk onrechtmatig is. Dat stelt Bezwaarportaal.nl naar aanleiding van een uitspraak van de HR op 3 april in een zaak die handelde over de waardering in box III van woningen die onder de huurbescherming vallen.

In deze specifieke casus werd de belastingplichtige in het gelijk gesteld. Het specifieke waarderingsvoorschrift voor dergelijke woningen (leegwaarderatiotabel) hoeft niet te worden gevolgd indien de daarmee vastgestelde waarde meer dan 10% afwijkt van de WEV van de woning in verhuurde staat op de WOZ-waardepeildatum.

Maar volgens Bezwaarportaal.nl is het veel belangrijker dat de Hoge Raad in deze uitspraak een signaal afgeeft over de al enige tijd betwiste rechtmatigheid van de vermogensrendementsheffing. Oftewel: mag de wetgever ervan uitgaan dat over een reeks van jaren een rendement kan worden behaald van 4%, terwijl vaststaat dat de feitelijke rendementen (op spaarrekeningen) hierbij fors achterblijven? ‘Een signaal dat grote consequenties kan hebben,’ aldus Bezwaarportaal.nl, dat nu een grote stroom bezwaarschriften verwacht.

Gerelateerde artikelen