Vermogen beleggers stijgt naar recordhoogte

Het belegd vermogen van beleggingsinstellingen is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen naar een nieuw record van 966 miljard euro.

Dat kwam voornamelijk door stijgende aandelenkoersen, een appreciatie van de dollar en dalende rentes. Beleggingsinstellingen boekten een rendement van 3,4 procent.

Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB). 

Na de beursdip in het vierde kwartaal van 2018 was dit het derde kwartaal op rij dat de beleggingsinstellingen een positief rendement wisten te behalen. De rendementen werden vooral bepaald door koerswinsten op verhandelbare beleggingen. Beleggers investeerden de afgelopen kwartalen ook voor aanzienlijke bedragen in minder verhandelbare beleggingen.

Aandelenfondsen vrijwel overal in de plus
Aandelenfondsen behaalden in het derde kwartaal van dit jaar een rendement van 3,8 procent. Het aanhoudende optimisme op Noord-Amerikaanse financiële markten in combinatie met een appreciatie van de Amerikaanse dollar speelde hierin een belangrijke rol. Zo stegen de koersen volgens de Dow Jones index in het derde kwartaal met 1,2 procent en apprecieerde de Amerikaanse dollar met ruim 4 procent. Ook de meeste andere regio’s boekten een plus. Alleen de aandelenfondsen gericht op Azië lieten een kleine min zien.

Prijsveranderingen bepaalden het rendement
Bij alle typen fondsen werd het rendement grotendeels bepaald door prijs- en wisselkoersveranderingen. Directe beleggingsopbrengsten, zoals dividenden en rente-inkomsten, vormden slechts een klein deel van de winsten. Doordat zowel in Europa als in de Verenigde Staten de rente daalde, stegen de koersen van obligaties. Obligatiefondsen boekten daardoor een rendement van 4,2 procent, ruim boven het gemiddelde van nog geen procent in de afgelopen drie jaar. Ook vastgoedfondsen – die veelal in aandelen van vastgoedbedrijven beleggen – behaalden met 4,6 procent een resultaat dat boven het gemiddelde van de laatste jaren lag. De overige typen fondsen behaalden ook positieve rendementen, maar zaten dichter bij hun gemiddelde van de afgelopen paar jaar.

Verschuiving naar minder verhandelbare beleggingen
Het vermogen van beleggingsfondsen is de afgelopen jaren voornamelijk door positieve rendementen op beleggingen sterk gestegen. Onderliggend zijn er aanzienlijke bedragen verschoven naar minder verhandelbare beleggingsvormen. Zo worden bedrijfsobligaties als minder liquide beschouwd dan staatsobligaties. De beleggingen in staatsobligaties zijn in de laatste drie jaar door onttrekkingen teruggebracht van ruim 160 miljard euro in 2016 tot rond de 100 miljard euro in het derde kwartaal. Het vermogen dat wordt belegd in bedrijfsobligaties is daarentegen min of meer gelijk gebleven, rond de 100 miljard euro. Tegelijkertijd zijn de beleggingen in overige fondsen sterk toegenomen. De categorie overige fondsen bestaat voornamelijk uit durfkapitaalfondsen (private equity) en hypotheekfondsen, beleggingen die ook als minder liquide worden beschouwd.