Vermindering aansprakelijkstelling belasting- en premieschuld vof

Een (voormalig) vennoot van een slagerij heeft bij Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden succesvol de hoogte van de aansprakelijkstelling aangevochten in een procedure inzake een belasting- en premieschuld van de vof. De aansprakelijkstelling wordt in hoger beroep verminderd.

Belanghebbende (X) en B waren tot 1 januari 2010 vennoten van een vof (een slagerij).
De Ontvanger heeft X aansprakelijk gesteld voor de in een naheffingsaanslag vervatte belasting- en premieschuld van de vof voor een bedrag van € 83.053.

Uit het door de Ontvanger in hoger beroep overgelegde proces-verbaal van de FIOD blijkt dat door de vof in 2009 bedragen aan loon zijn uitbetaald zonder inhouding en afdracht van loonheffing. De Ontvanger heeft X derhalve in zoverre terecht aansprakelijk gesteld voor de in de naheffingsaanslag opgenomen belastingschuld, oordeelt Hof Arnhem-Leeuwarden.
X is niet aansprakelijk voor zover hij bewijst dat het niet aan hem is te wijten dat de belasting niet is voldaan (artikel 33, lid 4, IW 1990).

X heeft geen feiten en omstandigheden aangevoerd die als disculpatie kunnen dienen. De omstandigheid dat X na 20 mei 2009 niet meer in de slagerij kon komen, kan niet als zodanig dienen, aangezien hij voor die datum reeds was tekortgeschoten in zijn verplichtingen als bestuurder en zowel voor als na die datum niets heeft ondernomen om ervoor te zorgen dat de vof haar fiscale verplichtingen zou nakomen. Dit brengt mee dat X het van hem verlangde bewijs niet geleverd heeft.

De naheffingsaanslag staat onherroepelijk vast. X kan echter, naast de aansprakelijkstelling als zodanig, ook de hoogte van het bedrag waarvoor hij aansprakelijk is gesteld in de onderhavige procedure aanvechten, hetgeen hij ook heeft gedaan.

Gelet op de in het proces-verbaal van de FIOD opgenomen gegevens over de zwarte omzetten en lonen, acht het Hof aannemelijk dat door de vof in 2009 een bedrag van € 24.000 aan zwart loon is uitbetaald. Het bruto equivalent daarvan bedraagt € 58.395. Voor de loonheffing is hierop het anoniementarief van 52 percent van toepassing. De na te heffen loonheffing bedraagt alsdan € 30.365 en het bedrag aan sociale lasten € 11.060. Het bedrag van de aansprakelijkstelling dient nader te worden vastgesteld op € 41.425, concludeert het Hof.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen