Verkoopresultaat onroerende zaken onbelast

In geschil is of winst door de verkoop van appartementsrecht, parkeerboxen en een parkeerplaats terecht is aangemerkt als resultaat uit overige werkzaamheden.

Een dga heeft naast zijn salaris in zowel 2010 als in 2011 een bedrag van € 210.000 van zijn bv ontvangen met de omschrijving ‘management verg.’ resp. ’management fee’. De belastinginspecteur heeft deze inkomsten als loon aangemerkt en dit acht Gerechtshof Den Haag terecht. De dga stelt dat hij deze bedragen ten titel van dividend heeft ontvangen maar maakt dat niet aannemelijk. De belastinginspecteur stelt in hoger beroep dat correcties ter zake van renteaftrek eigen woning moeten vervallen. Het hoger beroep van de dga is in zoverre gegrond.

Verder is nog in geschil of de belastinginspecteur het behaalde resultaat bij verkoop van een appartementsrecht, parkeerboxen en een parkeerplaats terecht heeft aangemerkt als resultaat uit overige werkzaamheden. De belastinginspecteur stelt dat sprake is van het uitponden van onroerende zaken en meer dan normaal actief vermogensbeheer. De dga heeft volgens het gerechtshof echter overtuigend aangetoond dat hij bij de aan- en doorverkoop van het appartementsrecht, de parkeerboxen en de parkeerplaats geen werkzaamheden heeft verricht die naar hun aard en omvang onmiskenbaar waren gericht op het behalen van – redelijkerwijs te verwachten – voordelen die het bij normaal actief vermogensbeheer te verwachten rendement te boven gaan. De verkoopwinst is ten onrechte aangemerkt als resultaat uit overige werkzaamheden.

Subsidiair stelt de belastinginspecteur dat sprake is van een middellijke uitdeling van winst doordat de bv zich een voordeel ter zake van de verkoop heeft laten ontgaan ten voordele van de dga in haar hoedanigheid van middellijk grootaandeelhouder. Ook dit standpunt wordt verworpen. De dga heeft overtuigend aangetoond dat van bevoordeling van hem door de bv geen sprake is.

(Bron: Fiscanet) 

 

Gerelateerde artikelen