Verkoop HEMA afgeketst

HEMA komt toch niet in handen van Core Equity. De investeerder heeft de overnamegesprekken definitief afgebroken na een impasse rond de aanpassing van de contracten van franchisenemers, aldus De Telegraaf woensdag op basis van ingewijden.

De Belgen vinden dat ze hun plannen voor e-commerce niet kunnen uitvoeren zolang franchisenemers een aanzienlijk deel van de winst uit onlineverkopen opeisen. Het afbreken van de gesprekken is volgens de krant een enorme klap voor eigenaar Lion Capital. Lion kocht Hema in 2007. Lion Capital heeft al twee keer eerder tevergeefs geprobeerd Hema te verkopen. 

Een maand geleden waren Core Equity en Hema-eigenaar Lion Capital op hoofdlijnen akkoord over de overname. Daarbij zouden de Belgen circa €1 mrd voor Hema betalen inclusief schulden.

De bronnen van De Telegraaf zeggen dat HEMA nog wel in gesprek is met andere kopers. Ook zou een beursgang van HEMA voor 2019 weer op tafel liggen. Die lezingen worden volgens de krant echter door marktpartijen in twijfel getrokken. HEMA en Core Equity wilden geen commentaar geven.

De relatie tussen Hema en zijn franchisenemers, verenigd in de Vereniging Aangesloten Bedrijven Hema (VAB), is al jaren gespannen. Kern van het conflict zijn de contracten met franchisers die nog stammen van de tijd voor Hema zijn webwinkel opende. Hema vindt die niet van deze tijd, omdat de betreffende franchisenemers onvoldoende zouden bijdragen aan de kosten van de webverkopen. Hema besloot eerder al om de kosten toch door te berekenen aan de franchisenemers, maar werd in maart dit jaar teruggefloten door de voorzieningenrechter. Een bodemprocedure loopt nog.