‘Verklein subsidieverschillen op de woningmarkt’

Huurders die te veel verdienen voor een sociale huurwoning krijgen ten onrechte geen enkele overheidssteun. Omdat hun huren onbegrensd zijn maar ze ook geen hypotheekrente kunnen aftrekken, vallen ze tussen wal en schip. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB).

Het CPB pleit voor het verkleinen van de verschillen tussen deze groep van veelal middeninkomens en bewoners van een sociale huurwoning of een koophuis. Er is geen reden om huurders in de zogeheten vrije sector zoveel zwaarder te belasten dan sociale huurders en huizenbezitters, meent het CPB. Bovendien verstoort deze praktijk de woningmarkt, omdat ze onder meer scheefwonen in de hand werkt. Als hypotheekverstrekkers binnenkort nog weer wat strenger gaan optreden, dreigen volgens het CPB nog meer mensen in de knel te komen.

Huishoudens met een middeninkomen (een inkomen tussen de 35.000 en 50.000 euro) zijn vaker dan andere inkomensgroepen aangewezen op het vrije huursegment. Huurders in het vrije huursegment hebben hogere woonlasten zonder dat er een goede reden lijkt te zijn om deze groep anders te behandelen. Het verkleinen van subsidieverschillen voor de verschillende soorten woningen kan door een verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Ook kunnen de sociale huurprijzen meer marktconform worden gemaakt. Een andere mogelijkheid is om juist een subsidie te introduceren in het vrije huursegment. Als dit tegelijk gebeurt met een afbouw van de bestaande subsidies, leidt dit niet tot een toename van de subsidiëring. Anders geven we als samenleving (nog) meer geld uit aan wonen dan economisch gezien optimaal zou zijn.

Er is een tekort aan goedkopere huurwoningen doordat commerciële verhuurders deze woningen beperkt aanbieden. Het is om twee redenen voor commerciële verhuurders niet aantrekkelijk om deze woningen aan te bieden. Ten eerste zijn deze woningen gebonden aan maximale huren. Ten tweede moeten commerciële verhuurders met meer dan tien woningen een verhuurderheffing betalen voor huurwoningen die in aanmerking komen voor huurtoeslag. Vaak wordt gedacht dat er oneerlijke concurrentie ontstaat als de verhuurderheffing alleen voor commerciële verhuurders wordt vrijgesteld. Dat is niet zo, omdat woningcorporaties andere voordelen hebben ten opzichte van commerciële verhuurders. Woningcorporaties worden nu namelijk bevoordeeld via garantstellingen van de overheid en doordat ze vaak lagere prijzen voor bouwgrond hoeven te betalen.

 

 

(CPB/ANP)

Gerelateerde artikelen