Verkiezing nieuwe NBA-voorzitter: Nog één dag te gaan

Op dinsdag 19 december 2017 wordt tijdens de bijeenkomst van de ledenvergadering van de NBA een nieuwe voorzitter benoemd.

De aanwezige leden kunnen een keuze maken tussen twee voorgedragen kandidaten: Marco van der Vegte en Marco Moling. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de beroepsvereniging van accountants dat de leden wat te kiezen hebben.

Onder de titel ‘Groot en klein botsen bij verkiezing accountantsvoorzitter’ werden beide kandidaten afgelopen vrijdag geïnterviewd in Het Financieele Dagblad. 

Marco van der Vegte profileert zich als praktijkman die ingrijpende vernieuwingen niet schuwt om de kwaliteit van de sector op een hoger niveau te krijgen. Als voorzitter van de praktijkgroep van Deloitte heeft hij de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd. “Wij maken duidelijke keuzes en besteden bijvoorbeeld 40 procent meer uren aan een controleopdracht en hebben afscheid genomen van een groot aantal klanten, waaronder in het mkb en de publieke sector.”

Ongelukkig voor Van der Vegte zijn de vorige week ontstane problemen rond de Zuid-Afrikaanse meubelverkoper Steinhoff waarvan Deloitte de controlerend accountant is. Deloitte trok vorige week de jaarrekening van Steinhoff in; een zeer ongebruikelijke stap die vragen oproept over het acceptatiebeleid van Deloitte waar Van der Vegte verantwoordelijk voor was. 

Marco Moling is de vertegenwoordiger van de MKB-accountant. De voorzitter van de belangenclub van kleine accountantskantoren Novak signaleerde de afgelopen jaren telkens weer dat de belangen van de kleine kantoren bij de NBA ondergesneeuwd raakten. Toen hij in november constateerde dat het NBA weer een voorzitter van een Big Four-kantoor wilde voordragen heeft hij zichzelf kandidaat gesteld. 

SRA-voorzitter Paul Dinkgreve mengde zich vrijdag in het debat over de NBA-voorzitterskandidatuur. Dinkgreve ontkracht in zijn vrijdag verschenen column de door kandidaat Marco Moling geuite claim dat het doorvertalen van de 53 maatregelen In publiek belang (IPB) naar het MKB alléén maar komt omdat Novak zich daarmee bemoeid heeft. Hij schrijft: “Feit: SRA, in de persoon van Roland Ogink, is de initiatiefnemer van de NBA-werkgroep niet-OOB-accountantsorganisaties die verantwoordelijk is voor de doorvertaling naar de MKB-praktijk.” 

Moling stelt volgens Dinkgreve verder onterecht dat hij zich kandidaat heeft gesteld omdat er geen MKB-voorzitter uit de koker van de NBA kwam. Dinkgreve daarover: “Feit: de NBA heeft voor alles uitgebreid gezocht naar een voorzitter met MKB-roots. Moling kon als lid van het LOA-bestuur volledig op de hoogte zijn van de zoektocht naar een kandidaat met dit profiel. Niemand, ook Moling niet, meldde zich.”

De website Accountancyvanmorgen hield onder haar leden een poll over wie zij graag als voorzitter zouden zien en hieruit kwamen de volgende resultaten: 
– Marco Moling: 27% 
– Marco van der Vegte: 12% 
– Andere kandidaat van binnen het beroep: 17% 
– Andere kandidaat van buiten het beroep: 44% 

Verreweg de meerderheid ziet het liefst een voorzitter van buiten het beroep, een zeer opvallende uitslag. Maar dit gaat niet gebeuren: het wordt dinsdag toch echt één van de twee Marco’s. 

Wilt bij het stemmen aanwezig zijn en invloed uitoefenen op de keuze? U kunt u hier aanmelden.