‘Verkeerde accountant’ gedaagd voor tuchtrechter

De gedaagde accountant die vrijdagmiddag voor de tuchtrechter verscheen, was niet de juiste. Dat betoogde de verdediging in een tuchtzaak aangespannen door een vrouw die zich door een financieel expert gedwongen zag het woonhuis van haar ouders te kopen.

Het boerenbedrijf en de woning van haar ouders werden in 2006 overgenomen. Haar broer nam de boerderij over en zij nam de woning van haar ouders over, zo stelde de klager tegenover de leden van de Accountantskamer. Ze werd min of meer gedwongen door de financieel adviseur van het accountantskantoor waarvan de gedaagde accountant destijds vestigingsmanager was. Het liep verkeerd af: de vrouw kon de afbetaling aan haar vader niet voldoen, die zich genoodzaakt zag een deurwaarder op haar af te sturen. Ze heeft sindsdien geen contact meer met haar ouders. ‘Deze affaire heeft me een ton gekost.’ Ze meende dat het gebruik is in Nederland dat een leidinggevende verantwoordelijk is voor de daden van zijn werknemers. ‘Daar hoort een risico bij, maar daar wordt hij voor betaald.’

De raadsvrouw van de gedaagde accountant hoorde in het klaagschrift alleen maar de naam van de financieel deskundige. ‘Hij is bedrijfskundig adviseur en in die hoedanigheid bij zijn eigen beroepsorganisatie aangesloten. Ten onrechte zat de accountant in het beklaagdenbankje’, zei ze. ‘Hij heeft geen werkzaamheden uitgevoerd voor mevrouw of de maatschap.’ Bovendien is de zaak inmiddels verjaard, stelde ze.
Vonnis over 10 weken.

(Michiel Satink/JPZ)

Gerelateerde artikelen