Verhuur garageboxen niet vrijgesteld van btw

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de verhuur van garageboxen niet van btw is vrijgesteld. Eerder oordeelde het hof in Den Bosch dat de verhuur van garageboxen wel is vrijgesteld van omzetbelasting.

In cassatie vernietigde de Hoge Raad de uitspraak van het hof.

In deze zaak verhuurde belanhebbende garageboxen aan particulieren en ondernemers. In het huurcontract stond vermeld dat de garagebox werd verhuurd als ‘garage/bergruimte’. Met een beroep op de inhoud van het zogenoemde vastgoedbesluit van de staatssecretaris van Financiën stelt de eigenaar dat deze verhuur van btw is vrijgesteld omdat bergruimte wordt verhuurd en geen parkeerruimte. In het vastgoedbesluit is namelijk opgenomen dat de verhuur van multifunctionele ruimten, die primair worden gebruikt voor andere doeleinden dan het parkeren van voertuigen, niet moet worden aangemerkt als (btw-belaste) verhuur van een parkeerruimte maar als (btw-vrijgestelde) verhuur van een onroerende zaak. Het Hof stelde belanghebbende in het gelijk. De staatssecretaris stelde vervolgens beroep in cassatie in.

De Hoge Raad volgt de visie van belanghebbende niet en oordeelt dat de verhuur van de garageboxen niet van btw is vrijgesteld. De verhuur van garageboxen als de onderhavige, die wat betreft hun aard en inrichting bestemd zijn voor het parkeren van voertuigen en waarvan contractueel niet is uitgesloten dat zij als parkeerruimte voor voertuigen worden gebruikt, moet worden aangemerkt als met btw belaste verhuur van parkeerruimte voor voertuigen.

Lees ook:

 

(PwC)

Gerelateerde artikelen