Vereiste aangifte niet gedaan; geen redelijke schatting Inspecteur

De Inspecteur van de Belastingdienst heeft de schatting van het belastbare inkomen uit werk en woning gebaseerd op de volgens een website gemiddelde jaarlijkse uitgaven van een huishouden van vier personen, vermeerderd met genoten PGB-inkomsten. Rechtbank Zeeland-West-Brabant acht dit niet redelijk en stelt een lager inkomen vast. De verzuimboete blijft in stand.

X heeft niet de vereiste aangifte IB/PVV 2013 gedaan. Hij staat in dat jaar als enige ingeschreven op zijn woonadres. De Inspecteur heeft het belastbaar inkomen uit werk en woning vastgesteld op € 25.000 en het belastbare inkomen uit sparen en beleggen op € 33.
In geschil is of de aanslag tot het juiste bedrag is opgelegd. Nu uit het beroepschrift niet het tegendeel blijkt, wordt aangenomen dat ook de verzuimboete van € 226 in geschil is. Nu X de vereiste aangifte niet heeft gedaan, is de omkering en verzwaring van de bewijslast van toepassing.

De omkering en verzwaring van de bewijslast ontslaat de Inspecteur niet van de verplichting om de aanslagen op een redelijke schatting te laten berusten. De Inspecteur heeft de schatting van het belastbare inkomen uit werk en woning gebaseerd op de volgens een website gemiddelde jaarlijkse uitgaven van een huishouden van vier personen, vermeerderd met de door X genoten PGB-inkomsten. Rechtbank Zeeland-West-Brabant acht dit niet redelijk en stelt genoemd inkomen in goede justitie vast op € 17.000. Bij het schattenderwijze bepaalde bedrag is de Rechtbank uitgegaan van de genoten PGB-inkomsten en heeft zij voorts de hoogte van een bijstandsuitkering in ogenschouw genomen.

De Inspecteur heeft in beroep gesteld dat het belastbare inkomen uit sparen en beleggen dient te worden verminderd tot nihil. Het beroep is in zoverre gegrond. De verzuimboete blijft in stand.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen