Verdachten van BTW-fraude opgepakt in Nederland

Via valse facturen is voor 13 miljoen aan BTW teruggevraagd in België.

Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) heeft zeven verdachten opgepakt in Nederland. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar BTW-fraude ter waarde van ruim 13 miljoen euro. De Belgische dochteronderneming van een Nederlands bedrijf zou dat bedrag aan BTW hebben teruggevraagd in België op grond van valse facturen. Het is niet bekend om welk bedrijf het gaat.

  • Een Belgische dochter van een Nederlands bedrijf heeft BTW teruggevraagd via valse facturen
  • Met de fraude is een bedrag gemoeid van 13 miljoen euro
  • Een bank die de transacties niet vertrouwde heeft alarm geslagen
  • De buit was al overgemaakt naar de Verenigde Arabische Emiraten

Het geld werd overgemaakt naar verschillende rekeningen die eigendom waren van de verdachten. Een van de banken vermoedde echter fraude, en stuurde 3,7 miljoen euro terug naar de Belgische schatkist, aldus EPPO. Uit het onderzoek van het Europese OM dat volgde, bleek dat het bedrijf geen goederen had verhandeld, maar valse facturen en frauduleuze btw-aangiften had ingediend bij de Belgische belastingdienst. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Luxegoederen en contanten

Het geld dat wel is buitgemaakt, zou volgens EPPO voor een aanzienlijk deel zijn overgemaakt naar de Verenigde Arabische Emiraten. Het overige geld werd besteed aan dure auto’s, luxegoederen en in casino’s. Tijdens huiszoekingen werden luxegoederen ter waarde van ruim 200.000 euro gevonden en 7000 euro aan contanten. Ook is een auto in beslag genomen. [Artikel gaat verder na de advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op CFO Day, hét jaarlijkse event voor CFO’s op 30 mei in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

Het Nederlandse moederbedrijf was eigendom van de opgepakte verdachten. Enkele van de verdachten waren in ons land al eerder betrokken geweest bij soortgelijke strafbare feiten. Volgens EPPO hebben het FIOD en het Nederlandse OM eerder ook al onderzoek gedaan. Naar aanleiding daarvan werden onder meer twee Porsches en een Lamborghini in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op vier bankrekeningen waar een bedrag van 671.000 euro op stond. (ANP)

Gerelateerde artikelen