Verbazing: accountant contra bankier
Verbazing was de afgelopen tijd de belangrijkste emotie bij het openen van de krant. Natuurlijk was er verbazing over alle rampspoed waarvan wereldwijd sprake is. Dit was echter niet de voornaamste reden voor mijn verbazing. Mijn verbazing hing vooral samen met ontwikkelingen bij andere beroepsgroepen. In deze bijdrage een korte bloemlezing van de ontwikkelingen die de bron vormen van mijn verbazing.
Daar wij accountants druk zijn met de aanzet tot implementatie van de 53 aanbevelingen van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep nemen andere beroepsgroepen het kennelijk niet zo nauw met het doorvoeren van (structurele) verbeteringen. Natuurlijk realiseer ik mij dat ook onder accountants sprake is van misstanden, getuige de verschillende nieuwsberichten waarin verslag wordt gedaan over de uitspraken van de Accountantskamer.
Hoe zou er gereageerd worden als de accountant na enkele jaren zijn budget structureel met ruim 20% verhoogt omdat de afgelopen jaren nauwelijks tot geen sprake is geweest van verhoging van het budget? Mogelijk geeft een bankier de accountant groot gelijk, maar waarschijnlijk zullen de betreffende cliënt en de pers er minder positief tegenover staan.
Hoe zou er gereageerd worden als je als accountant na enkele maanden hard werken om een bepaald doel te bereiken, een schadevergoeding ontvangt van circa € 15 miljoen nadat is gebleken dat het doel niet bereikt zal worden door contractbreuk? Mogelijk geen enkel probleem, blijkbaar is dit een marktconforme vergoeding voor enkele maanden werk, maar waarschijnlijker is dat de betreffende accountant van geldzucht wordt beschuldigd.
Hoe zou er gereageerd worden als een accountant na – financiële – misstanden en na allerlei publieke ophef daarover zijn beroep gewoon zou blijven uitoefenen? Mogelijk geen probleem, een politicus die verdacht wordt van corruptie is tenslotte weer verkiesbaar en wordt ook weer beëdigd, maar waarschijnlijker is dat schande wordt gesproken over het gebrek aan integriteit van de betreffende accountant.
Hoe zou er gereageerd worden als de accountant die enkele jaren als verantwoordelijk (controlerend) accountant heeft gefunctioneerd vervolgens zou toetreden tot de Raad van Commissarissen van de betreffende cliënt? Mogelijk geen probleem, in de politiek komen dergelijke stappen in de carrière ook voor, waarbij voor het betreffende commissariaat een goede beloning wordt ontvangen. Waarschijnlijker is dat twijfel wordt geuit over de integriteit van de accountant.
In aanvulling op bovenstaande vragen zijn er meer voorbeelden te noemen. Bijvoorbeeld jaarlijkse beloningen van tientallen/honderden miljoenen voor individuen, terwijl er collectief financieel nauwelijks iets mogelijk is. Bijvoorbeeld het inschakelen van familieleden voor diensten, ‘schuld’ bekennen door een bedrag terug te betalen, maar er verder geen consequenties aan verbinden.
Het geheel overziend lijkt sprake van een groot contrast tussen hoe wij accountants omgaan met alle kritiek die we hebben gehad en hoe andere beroepsgroepen daarmee omgaan. De aanvang van de implementatie van de aanbevelingen van de Werkgroep Toekomst Accountantsberoep geeft in ieder geval een heel ander beeld dan de reactie van andere beroepsgroepen op de jegens hen geuite kritiek. Wellicht wordt dit niet alleen door mij zo ervaren, maar ook door anderen gesignaleerd en leidt het tot meer positieve berichtgeving over onze beroepsgroep.
Drs. Olivier Walravens RA is manager Audit/Vaktechniek bij ALH van Herwijnen & Co Accountants te Tiel. Hij schrijft zijn bijdragen op persoonlijke titel.