‘Verantwoording over zorguitgaven kan 2 jaar sneller’

Voor de burger zijn de relevante zorgkosten de premies, het eigen risico en belastingen. In de verantwoording van de zorguitgaven ligt echter nu vooral de nadruk op de uitgaven die zorgverzekeraars doen. Een onafhankelijke commissie van deskundigen adviseert een fundamenteel andere blik op de zorguitgaven en doet verschillende aanbevelingen om de zorguitgaven sneller en beter in beeld te hebben.

De Commissie Transparantie en Tijdigheid heeft op 12 september haar rapport ‘Zorguitgaven sneller en beter in beeld’ aangeboden aan de minister van VWS, Edith Schippers. De commissie doet 13 aanbevelingen waarmee we sneller en beter inzicht krijgen in de zorgkosten. 

2 jaar sneller verantwoording afgelegd

Op dit moment weten we pas drie jaar na dato wat de zorguitgaven zijn in een bepaald jaar. De minister en de Tweede Kamer hebben die informatie nodig om effecten van beleid te beoordelen, nieuw beleid en de begroting te maken. Door de premies en belastingen als uitgangspunt te nemen kan 2 jaar sneller verantwoording worden afgelegd. Bovendien geeft dit een beter beeld van de collectieve zorglasten en versterkt dit de regierol van de zorgverzekeraar. 

Versimpeling administratieve processen

Daarnaast doet de commissie aanbevelingen voor de versimpeling van de administratieve processen waarmee de patiënt sneller inzicht krijgt in ziekenhuisrekening en het eigen risico. Door bijvoorbeeld de contracteringsdeadline (12 november) ook voor prijslijsten toe te passen, kunnen de ziekenhuizen sneller declareren. Het eigen risico zou losgekoppeld moeten worden van de diagnose-behandelcombinatie (dbc). De commissie adviseert een vaste eigen bijdrage in rekening te brengen voor handelingen die voor patiënt herkenbaar zijn, bijvoorbeeld spoedeisendehulp bezoek, polikliniekbezoek, dagopname en dure diagnostiek.  

Bij de doorontwikkeling naar nieuwe declaratiesystemen adviseert de commissie een eenvoudig systeem gebaseerd op prestaties die per dag kunnen worden afgerekend. Ook kan de definitieve afrekening van zorgverzekeraars versneld worden en adviseert de commissie om partijen in de zorg meer regelruimte te geven, binnen de grenzen van Zorgverzekeringswet. 

De adviezen helpen de administratieve lasten te verminderen en de focus te leggen op kwaliteit van zorg, doelmatigheid en preventie. 

De commissie 

De ministerraad heeft op voorstel van Minister Schippers VWS in mei 2016 ingestemd met de instelling van de Commissie Transparantie en Tijdigheid. De commissie bestaat uit de volgende personen:

  • Mr. drs. M.A.M. (Micky) Adriaansens, voorzitter
  • Dr. P. (Peter) van der Knaap
  • Dr. C.B. (Bas) Leerink
  • Drs. C.M.S. (Carla) Smits-Nusteling
  • Drs. J.A. (Marco) Walhout RA

De opdracht was om concrete oplossingen aan te dragen om de transparantie en tijdigheid van informatie over de uitgaven voor de curatieve zorg te verbeteren.

Gerelateerde artikelen