Veranderingen in vier subsidies voor ondernemers

SLIM gaat door, MDIEU verdwijnt, MIT op de schop, WBSO krijgt extra.

Vier subsidies die belangrijk zijn voor ondernemers ondergaan volgend jaar de nodige veranderingen. Mazars heeft de belangrijkste veranderingen in kaart gebracht. Eén subsidie verdwijnt.

1. SLIM-regeling: door tot 2030

De populaire SLIM-regeling (Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in MKB-ondernemingen) wordt met vijf jaar verlengd. Deze regeling biedt bedrijven in de sectoren landbouw, horeca en recreatie, en samenwerkingsverbanden in het MKB de mogelijkheid om hun personeel op te leiden en verder te ontwikkelen. Het doel is om een leercultuur binnen organisaties te stimuleren als onderdeel van het toekomstbestendig maken van bedrijven.

2. Exit MDIEU

De MDIEU-regeling (Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) verdwijnt volgend jaar. De regeling wil de arbeidsmarktpositie van alle werknemers verbeteren door middel van duurzame inzetbaarheid. De regeling bood ook de mogelijkheid tot vervroegd pensioen.

3. MIT-regeling op de wip

De toekomst van de MIT-regeling (Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren) is onzeker. Er vindt nu een evaluatie plaats van de regeling. De MIT geldt als belangrijke subsidie voor de ontwikkeling van het MKB. De subsidie richt zich op het ondersteunen van innovatieve projecten bij MKB-bedrijven in samenwerking met topsectoren. MKB’ers hebben flink gebruikgemaakt van deze subsidie.

4. WBSO-regeling wordt guller

De WBSO-regeling (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) blijft ongewijzigd, maar krijgt er wel geld bij.  Volgend jaar gaat het budget omhoog naar ruim anderhalf miljard euro (1,582 miljard). De regeling biedt financiële ondersteuning in de onderzoeksfase van innovatieve ondernemers.

Landbouwsubsidies aanvragen minder bureaucratisch

Gerelateerde artikelen