Veranderingen in de gebruikelijk loonregeling

Innovatieve start-ups vallen dit jaar buiten de versoepeling.

Per 1 januari 2023 is de zogenaamde doelmatigheidsmarge in de gebruikelijk loonregeling vervallen. Wat zijn nu de hoofdregels van de gebruikelijk loonregeling? Accountantsorganisatie NOVAK  legt het uit.

In de gebruikelijk loonregeling dient het loon van een werknemer (of de fiscale partner) die een aanmerkelijk belang heeft in een bedrijf tenminste te worden gesteld op het hoogste van de volgende bedragen:

  • 100 procent van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking;
  • Het hoogste loon van de werknemers die in dienst zijn van dit lichaam of met verbonden lichamen;
  • 51.000 euro. Dit bedrag was vorig jaar 48.000 euro.

Een loon volgens de gebruikelijk loonregeling van minder dan 5.000 euro hoeft niet te worden verwerkt. Het loon kan onder omstandigheden wel lager worden vastgesteld dan 51.000 euro. Denk bijvoorbeeld aan deeltijdsituaties, een onderneming die verlies lijdt, een startende onderneming en als 100 procent van het loon uit de meeste vergelijkbare dienstbetrekking en het loon van de meestverdienende werknemer lager is dan 51.000 euro. De versoepeling voor innovatieve start-ups die vorig jaar nog gold, is afgeschaft per 1 januari 2023.

De bewijslast dat het loon correct is vastgesteld volgens de gebruikelijk loonregeling ligt bij de client. Is het loon op meer dan 51.000 euro vastgesteld, dan ligt de bewijslast bij de Belastingdienst. 
 

 

Gerelateerde artikelen