‘Veel ondernemers zullen bezwijken door coronaschuld’
De komende tijd zullen nog veel meer detailhandelsbedrijven en horecazaken verdwijnen. De oorzaak zijn de coronaschulden. Ondernemers kunnen de aflossing daarna niet meer opbrengen. Dat zegt Erik Ziengs, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL).
- Bij torenhoge schulden is de enige oplossing om de stekker eruit te trekken
- Veel meer winkelketens zullen in de problemen raken
- Behalve coronaschulden zijn ook hoge lonen en kosten en personeelstekort debet
- De consument houdt de hand op de knip en spaart vooral
“Ze hebben geen geld om deze uitgestelde belastingschulden af te lossen of om nog te investeren. En dan is de eenvoudigste manier om de stekker eruit te trekken. Zo ben je gelijk van al die schulden af”, zegt de ONL-voorzitter. “En hopelijk kan er dan weer een doorstart plaatsvinden.”
Ziengs wijst erop dat ondernemers ook te maken hebben met een loonkostenexplosie, een energiecrisis, personeelstekort en forse huurverhogingen. Ook retaildeskundige Paul Moers vreest dat er nog meer winkelformules in de problemen komen op de korte termijn.
“Het probleem is dat de consument zo ongelofelijk zijn hand op de portemonnee houdt. We hebben zo’n 480 miljard euro op de bank staan, we sparen als gekken”, stelt de winkelexpert. Daarnaast hebben veel bedrijven volgens hem moeite om te vernieuwen, waardoor ze klanten verliezen.
Het aantal winkels in Nederland is in de afgelopen veertien jaar gedaald van 96.000 tot 81.000. Toch is het volgens Moers niet alleen kommer en kwel. “IKEA presteert uitstekend, HEMA heeft zichzelf opnieuw uitgevonden, en Dille & Kamille, Apple en Rituals lopen als een trein.” (ANP)