Veel jaarverslagen (72) compliant met CSRD-richtlijn

Forvis Mazars analyseerde de jaarverslagen van 85 grote bedrijven.

72 Wave 1-bedrijven hebben een volledig compliant CSRD-rapport gepubliceerd. Hoewel CSRD niet is omgezet in Nederlandse wetgeving, hebben deze bedrijven vrijwillig gerapporteerd in lijn met de eisen van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) en hebben zij in ieder geval een beperkte mate van zekerheid gekregen.

Dat constateert Forvis Mazars op basis van een analyse van 85 jaarverslagen die zijn gepubliceerd tot 14 april. Het gaat om de jaarverslagen van grote bedrijven.

Geen vrijwillige rapportage
Vier bedrijven hebben ervoor gekozen om niet op vrijwillige basis te rapporteren, waarvan er één zou worden uitgesloten van rapportage als de drempel van duizend fte, zoals voorgesteld in het Omnibus Content voorstel, wordt geïmplementeerd, zo meldt Forvis Mazars.

Ten minste negen andere bedrijven hebben gedeeltelijk bijgewerkte jaarverslagen gepubliceerd ter voorbereiding op de CSRD-rapportage. Het gaat om bedrijven die na de Omnibus waarschijnlijk alle negen zullen worden uitgesloten van verplichte rapportage, omdat zij minder dan duizend werknemers hebben.

91 pagina’s lang
Nederlandse duurzaamheidsverklaringen zijn nu gemiddeld 91 pagina’s lang (minimaal 38 en maximaal 217), vergeleken met de pre-CSRD rapportage van gemiddeld 36 pagina’s in 2023. Dit is gebaseerd op een steekproef van 49 beursgenoteerde ondernemingen.

De sectoren productie (29), financiële dienstverlening (13) en informatie en communicatie (6) vormen het grootste deel van de rapportagepopulatie. S1 ‘Eigen personeel’ (alle bedrijven), E1 ‘Klimaatverandering’ (99%) en G1 ‘Bedrijfsvoering (88%) zijn de meest gerapporteerde huidige standaarden, terwijl S3 ‘Getroffen gemeenschappen’ (28%) de minst gerapporteerde is, aldus de analyse.

Vijftien materiële onderwerpen
Het gemiddelde Nederlandse bedrijf rapporteerde dit jaar over vijftien materiële onderwerpen, in vergelijking met elf vorig jaar. Gemiddeld werden 22 gevolgen, risico’s en kansen (IRO’s) als materieel aangemerkt.

Er is een grote diversiteit in de manier waarop de uitkomsten van DMA’s (Disclosure Requirements and Mandatory Application: uitvoeren en rapporteren van dubbele materiatliteitsanalyse) duurzaamheidskwesties en geïdentificeerde IRO’s worden gerapporteerd. Dit maakt het volgens Forvis Mazars moeilijk om de informatie te vergelijken.

Rapporteren op onderwerp
“Sommige entiteiten hebben bijvoorbeeld de neiging om duurzaamheidskwesties op onderwerpniveau te rapporteren, bijvoorbeeld over klimaatverandering, waardoor alle potentiële IRO’s in één item worden samengevat en het onduidelijk is waar de onderliggende IRO’s betrekking op hebben.”

Risico’s en negatieve gevolgen vormen twee derde van alle geïdentificeerde IRO’s. De financiële sector hiervan af, met een veel grotere focus op risico’s (61% van alle IRO’s).

Gerelateerde artikelen