VEB wil onderzoek naar rol accountant bij SNS Reaal

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat de Ondernemingskamer de rol van accountant KPMG bij SNS Reaal nader gaat onderzoeken.

Dit meldt De Telegraaf vandaag. Aanleiding is het forensisch onderzoek door PwC in opdracht van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën naar de kapitaalbuffers van SNS Reaal, dat in 2013 door de Staat werd genationaliseerd. Een jaar later bleek dat er veel minder kapitaal in het bedrijf zat. Dat kwam omdat een positief saldo bij levensverzekeringsdochter SRLEV wel aan SNS Bank was verpand, maar niet in mindering was gebracht op de solvabiliteit van SRLEV. De onderzoekers van PwC noemen het kwalijk dat de structuur zo complex was en dat deze feiten door het bedrijf, de externe accountant en de toezichthouder werden gemist.

VEB-voorzitter Paul Koster vraagt zich af waarom KPMG zich destijds niet kritischer opstelde. Volgens hem hadden de geldstromen tussen het moeder- en dochterbedrijf grondig gecontroleerd moeten worden en had er niet alleen naar de geconsolideerde cijfers gekeken mogen worden. De VEB wil een enquête bij de Ondernemingskamer naar de ondergang van SNS Reaal en daarbij zou ook de rol van de accountant meegenomen moeten worden.

Gerelateerde artikelen