VEB dagvaardt oud-bestuurders en -commissarissen InnoConcepts
De VEB baseert haar vorderingen primair op de “grove misleidingen” in de jaarrekeningen en jaarverslagen over 2005, 2006, 2007, 2008 en 2009 en het halfjaarverslag 2009. Ook betrekt de VEB het prospectus uit december 2009 in haar vorderingen. “Dit prospectus verscheen bij de aandelenemissie van december 2009 die diende als een laatste reddingspoging voor InnoConcepts. InnoConcepts haalde toen tientallen miljoenen uit de markt. Toch ging InnoConcepts een jaar later, in december 2010, failliet,” aldus de VEB.
Vooral de twee oprichters treft volgens VEB blaam voor de gang van zaken: “Zij misbruikten jarenlang hun formele – en informele posities binnen InnoConcepts om andere initiatieven te financieren. Dat InnoConcepts structureel een misleidende voorstelling van zaken gaf, wisten de heren heel goed. Een van hen beschreef zichzelf in een interne e-mail uit 2007 als ‘de minister van informatie onder Sadam Hussein wiens taak het was de wereld te vertellen hoe goed het ging en dat de overwinning elk moment kon plaatsvinden, terwijl achter hem in beeld de Amerikaanse tanks Bagdad binnenreden’. De andere commissarissen en bestuurders hebben dat oogluikend toegestaan. Dit alles op een voor Nederlandse begrippen ongekende schaal.”
Een belangrijke bron van informatie voor de VEB is het onderzoeksverslag van InnoConcepts-curator Louis Deterink, dat eind 2015 beschikbaar kwam. Deterink schikte zelf al eerder met de oud-bestuurders en -commissarissen, zo ook met accountant Deloitte, maar trof geen regeling voor de gedupeerde aandeelhouders. De VEB laat weten nog steeds in gesprek te zijn met Deloitte. “Deloitte heeft laten weten kritisch naar haar eigen rol te kijken,” aldus de VEB. De VEB richt haar pijlen ook op ING, de bank die de emissie in december 2009 begeleidde. “ING had de problemen bij InnoConcepts namelijk moeten zien. Bovendien profiteerde zij van de emissie. Een groot deel van de opbrengst werd aangewend voor aflossing van de bankschuld.”