Vattenfall legt bom onder gasvrije toekomst van woningen

Warmtenetten voor stadsverwarming worden onbetaalbaar voor het energiebedrijf.

Vattenfall stopt met de aanleg van nieuwe, grote warmtenetten die al gebouwde woningen verwarmen. De energiemaatschappij vreest dat de kosten daarvan zo hoog zullen zijn dat het onmogelijk is betaalbare tarieven te rekenen, zonder daar zelf verliezen op te lijden.

  • Warmtenetten voor stadsverwarming wordt onbetaalbaar voor Vattenfal
  • Plannen om duizenden woningen van het gas af te halen gaan niet door
  • Nieuwe wetgeving heeft ertoe geleid dat er te weinig dekking is voor de kosten

Hierdoor gaan plannen voor de aansluiting van 7000 tot 15.000 woningen op stadswarmte niet door, zegt Ahmed Abdisalaam van Vattenfall Warmte. Vattenfalls divisie voor warmtenetten, die als alternatief gelden voor verwarming met aardgas, staat volgens Abdisalaam onder “extreme financiële druk”.

Net als bij andere warmtebedrijven ging de vraag omlaag doordat Nederlanders na de energiecrisis blijvend minder zijn gaan stoken. Tegelijkertijd liepen de kosten op.

Vattenfall hekelt ook een spoedwet waarmee toenmalig minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten warmte betaalbaar wilde houden. Die maatregel zorgt er volgens Abdisalaam voor dat warmtebedrijven structureel minder dekking van de kosten hebben.

Een woordvoerder van de nieuwe minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) noemt het besluit erg jammer. “We hebben ze hard nodig.” Vattenfall heeft eerder aangegeven te willen stoppen met warmtenetten voor reeds gebouwde woningen. Met nieuwbouw gaan ze door, benadrukt de woordvoerder.

Hermans zal zeker in gesprek gaan met het bedrijf, om te vragen waar het tegenaan loopt. Maar de overheid kan niet overal soelaas bieden, aldus het ministerie. Het kabinet gaat ook gewoon door met de door Vattenfall bekritiseerde Warmtewet.

De gemeente Amsterdam, die veel huizen aardgasvrij wilde maken met warmtenetten van Vattenfall, noemt de beslissing teleurstellend. Juist in deze onvermijdelijke energietransitie, moeten bewoners kunnen rekenen op betaalbare en duurzame alternatieven om hun huizen te verwarmen, vindt de wethouder.

In Amsterdam kwam Vattenfall dit jaar al in conflict met woningcorporaties om de sterk gestegen kosten voor de aanleg van warmtenetten. De corporaties besloten in maart te stoppen met nieuwe aansluitingen op het warmtenet, omdat die huurders zouden opzadelen met fors hogere vaste kosten voor hun aansluiting. Dat zou in sommige gevallen een hogere rekening opleveren dan voor gas. (ANP)

Gerelateerde artikelen