Vastgoedtycoon: accountant had nooit curatorschap mogen aanvaarden

De registeraccountant die optreedt als een van de drie curatoren in het faillissement van Eurocommerce uit Deventer had die taak nooit mogen aanvaarden. Dat stellen de vroegere directeur, zijn vrouw en twee kinderen voor de Accountantskamer in Zwolle, waar ze een klacht hebben ingediend.

‘Geen ervaring’

De RA had ‘geen enkele ervaring als curator en geen kennis van het beoordelen en waarderen van grootschalig financieel vastgoed’, stelt de pater familias voor de tuchtrechter. Daarnaast had de accountant volgens de klager ‘nog nimmer controlewerkzaamheden verricht bij een gespecialiseerd bedrijf in het vastgoed met een balanstotaal van 1 miljard euro.’  Hij verwijt de accountant in zijn hoedanigheid van curator onder meer dat hij opdracht heeft gegeven tot het maken van een jaarrekening (2011) zonder dat directeur Ger Visser senior toelichting heeft kunnen geven. En dat is volgens de klager een onmogelijke opgave: ‘Alleen al de vele kruisposten en de niet vastgestelde boekingen zijn alleen door Visser sr. in te vullen en aan te geven.’ 

Afwaardering

De pijn zit hem er vooral in dat er een aanzienlijke afwaardering heeft plaatsgevonden van het vastgoedbezit, waardoor de kredietwaardigheid van het bedrijf in gedrang kwam. Een van de grootste kredietverstrekker, de Rabobank die er voor bijna 300 miljoen in zat, wilde ineens geld zien. De klager meent dat de curator cq RA zich voor het karretje van de bank heeft laten spannen om Eurocommerce te elimineren. Terwijl hij met wat meer tijd panden kon verkopen en leningen kon terugbetalen. De schuld van het failliete concern is met andere banken erbij opgelopen tot circa 695 miljoen.

Verweer

De advocaat van de accountant cq curator had tijdens de openbare zitting niet veel woorden nodig om hem te verdedigen. Hun verweer is al grotendeels in een schriftelijke ronde vooraf gegeven, en komt niet ter ore van het publiek in de rechtszaal. De raadsvrouw vindt dat de klager niet bij de Accountantskamer moet zijn, omdat de beklaagde handelde in zijn rol als curator, en daar geldt een aparte tuchtprocedure voor. Een deel van de klachten zouden daarbij verjaard zijn, volgens de regels van het accountancy tuchtrecht. En bovendien: de curator heeft zijn werk naar eer en geweten gedaan, in overleg met de andere twee curatoren -advocaten- en onder toeziend oog van de rechtercommissaris.

Het is vrij ongebruikelijk dat een accountant aangezocht wordt als curator, meestal zijn dat advocaten. Maar juist vanwege de financiële complexiteit van de zaak is hier een andere weg gekozen.

Verrijkt

De familie is kapot van de gang van zaken, lieten de aanwezige vader en dochter weten. Zowel emotioneel als financieel. Ze voerde al tientallen rechtszaken tegen verschillende betrokkenen. ‘Maar nooit kregen we bewijsaanbod of getuigenverhoren. Nooit hebben we de kans gekregen om bewijs aan te voeren’, zei vader. De klager stelt zelfs dat de curator-accountant zichzelf verrijkt heeft, door eerst opdrachten te verstreken aan het accountantskantoor De Jong en Laan waar hij later zelf is gaan werken.

De strafzaak tegen de familie vanwege bedrieglijke bankbreuk, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude zal in november worden behandeld.

De uitspraak van de tuchtrechter is over circa vijftien weken.

(Zaaknummer 15/2577)

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen