VAR-wuo voor machinist terecht vervangen door VAR-loon

De Inspecteur van de Belastingdienst heeft terecht de beschikking waarbij een machinist voor 2015 een VAR-wuo is verstrekt, herroepen en vervangen door een VAR-loon. Dat heeft Gerechtshof Den Haag beslist.

In 2015 is X fulltime in loondienst bij een bedrijf. Hij heeft voor 2015 een VAR aangevraagd voor werkzaamheden die hij daarnaast als machinist uitvoert voor 4 opdrachtgevers (B, C, D en E). Door de Inspecteur is geautomatiseerd een VAR-wuo afgegeven. Na een onderzoek is de VAR-wuo door de Inspecteur herzien in een VAR-loon.  Volgens Rechtbank Den Haag heeft de Inspecteur terecht een VAR-loon afgegeven. X heeft hoger beroep ingesteld.

De wijze waarop B en X uitvoering aan hun rechtsverhouding hebben gegeven, stemt overeen met hetgeen dienaangaande is geregeld in een door B en de NS gesloten raamovereenkomst. Uit deze raamovereenkomst blijkt dat B gekwalificeerde werknemers in dienst heeft en deze ter beschikking stelt aan NS.

Volgens Hof Den Haag leidt de wijze waarop B en X uitvoering hebben gegeven aan hun rechtsverhouding en aldus daaraan inhoud hebben gegeven, tot de conclusie dat de arbeidsverhouding als een dienstbetrekking moet worden aangemerkt. Als de feiten en omstandigheden onvoldoende zijn om van een (privaatrechtelijke) dienstbetrekking te spreken tussen B en X, acht het Hof sprake van een (fictieve) dienstbetrekking.

Hetgeen geldt met betrekking tot de arbeidsverhouding tussen B en X, geldt volgens het Hof mutatis mutandis ook voor de arbeidsverhoudingen tussen C, D en E enerzijds en X anderzijds. Daaraan doet niet af dat tussen C, D en E en de NS geen raamovereenkomst is gesloten. Evenmin doet daaraan af dat de overeenkomst van opdracht tussen E en D enerzijds en X anderzijds niet schriftelijk is vastgelegd.

De Inspecteur heeft terecht de beschikking waarbij X voor 2015 een VAR-wuo is verstrekt, herroepen en vervangen door een VAR-loon.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen