Vanaf 7 juni BKK toe te passen bij opstellen kredietrapportages

Intermediairs en ondernemers kunnen vanaf 7 juni a.s. de nieuwe versie van het Bancair Kwaliteitsraamwerk voor Kredietrapportages (BKK) toepassen bij het opstellen van kredietrapportages. Dit kwaliteitsraamwerk ondersteunt het gebruik van de Bankentaxonomie.

Nieuw element in het BKK is de mogelijkheid voor RB-leden om een samenstelverklaring af te geven bij de kredietrapportages. Belangrijke mijlpaal is de erkenning van het BKK als kwaliteitsmiddel door de NBA en de publicatie ervan naar haar leden. Het FRC staat deze werkwijze voor ogen met alle koepelorganisaties.

De Bankentaxonomie wordt ingezet om kredietrapportages op te stellen en omvat verschillende rapportages ‒ afgestemd op specifieke doelgroepen, inhoud, verslagperioden en waarderingsgrondslagen. Om de kwaliteit te kunnen borgen van een kredietrapportage, kunnen banken van intermediairs onder meer een samenstel-, beoordelings- of controleverklaring vragen. Voor personenvennootschappen, kleine rechtspersonen en micro-entiteiten volstaat een samenstelverklaring. Deze heeft betrekking op de complete kredietrapportage en strekt zich daarmee uit tot gegevens die niet uit de jaarrekening zijn overgenomen. Van middelgrote en grote rechtspersonen wordt een controleverklaring verlangd van een accountant (AA of RA).

Kwaliteitseisen

Een kredietrapportage hoort juist, volledig en betrouwbaar te zijn. Daar zijn twee partijen voor nodig: de ondernemer, die tijdig schone data moet aanleveren als input, en de intermediair. Het is de taak van de intermediair om ervoor te zorgen dat hij gegevens correct opneemt en de kredietrapportage ook technisch correct aanlevert. Hij is daarbij verantwoordelijk voor de kwaliteit van de kredietrapportage vanuit zijn gedrags- en beroepsregels en de praktijkhandreikingen (werkprogramma’s) met een bijpassende verklaring.

Het Financiële Rapportages Coöperatief (FRC) heeft op haar beurt twee voorzieningen gerealiseerd om de kwaliteit van deze kredietrapportages te borgen. Allereerst is er de aansluitprocedure voor intermediairs. Wanneer een intermediair deze aansluitprocedure goed doorloopt, wordt hij gevalideerd. Dit betekent dat de intermediair wordt toegevoegd aan de infrastructurele omgeving van het FRC. Daarnaast worden automatische validaties uitgevoerd op de logische samenhang van gegevenselementen. Pakt de validatie negatief uit? In dat geval kan de kredietrapportage niet worden geaccepteerd. De intermediair zal deze dan eerst moeten corrigeren.

Verklaring opnemen

De intermediair, die lid is van de NBA, NOAB of het RB, kan de verklaring die de bank verlangt in de kredietrapportage opnemen in het veld ‘Toelichting Accountant’. Deze verklaring komt overeen met de tekst van de originele verklaring die aan de ondernemer is verstrekt. Het FRC wil het mogelijk maken dat intermediairs de gevraagde verklaringen ook als apart bestand kunnen meesturen met de kredietrapportage. Dit naar analogie van de door de NBA ontwikkelde SBR Assurance-oplossing.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen