Van papier naar pdf naar e-factuur

“Er was vanuit de markt behoefte aan een eenduidig signaal op het gebied van elektronisch factureren. Daarom is in 2006 het Platform E-factureren in het leven geroepen. Wij hebben vanaf dag één de samenwerking gezocht met professionals en eindgebruikers op het gebied van elektronisch factureren en geautomatiseerde factuurverwerking”, vertelt Friso de Jong, oprichter van het Platform E-factureren.

Het Platform E-factureren brengt alles op het gebied van elektronisch factureren en geautomatiseerde factuurverwerking samen. “Onze ambitie is om kennis over de voordelen en toepassing van elektronisch factureren zo breed mogelijk te verspreiden, zodat zo veel mogelijk partijen ermee aan de slag gaan”, vertelt Friso de Jong. 
Het platform bundelt informatie en deelt die via de website www.platformelfa.nl, verschillende nieuwsbrieven en persberichten. Ook organiseert het platform deelnemersbijeenkomsten, onderhoudt samenwerkingsverbanden en een online community, en werkt nauw samen met boekhoudleveranciers. 

Keurmerk
In 2012 heeft het platform het Keurmerk E-factureren opgezet. “Met dit keurmerk kunnen dienstverleners, zoals accountants, aan hun klanten, leveranciers en relaties laten zien dat zij voldoen aan de basisprincipes voor e-factureren. Om een dergelijk keurmerk te krijgen wordt het functioneren van het bedrijf getoetst. Er is dus geen sprake van een technische toets, maar van een systeemcertificering. Zijn er klachten over een bepaald kantoor, dan kan dat kantoor geen keurmerk krijgen”, aldus De Jong. 
Het succes van het platform heeft zelfs geleid tot internationalisering van het platform (zie www.eeiplatform.com). 

UBL-ketentest
Met Gerard Bottemanne van GBNED, de initiatiefnemer van het ICT Accountancy Jaarcongres, heeft het Platform E-factureren de UBL-ketentest opgezet (zie www.ublketentest.nl), onder andere gesteund door het ministerie van Economische Zaken. Bekende leveranciers van boekhoudsoftware gingen onderling elektronische facturen in UBL (Universal Business Language) uitwisselen en zorgden voor automatische boekingen in de administraties. Het doel van de UBL-ketentest voor dit jaar is om ervoor te zorgen dat boekhoudpakketten, accountants en administratiekantoren het voor bedrijven en overheden mogelijk maken om UBL te kunnen verzenden en ontvangen en dat dit makkelijk, laagdrempelig en kosteloos kan. “Zo’n 80 procent van de softwarepakketten kan inmiddels facturen via UBL aanbieden en verwerken”, aldus De Jong. 

Accountants
De Jong ziet een belangrijke rol weggelegd voor accountants op het gebied van elektronisch factureren. “Accountants zijn belangrijke adviseurs voor het mkb. Zij spelen een belangrijke rol bij de adoptie van e-facturen.” Accountants lopen echter niet voorin de kopgroep, aldus De Jong. “Menig accountant verdient geld met de verwerking van factureren. Een elektronische factuur wordt door sommige accountants als bedreiging van hun verdienformule gezien. Andere accountants omarmen juist de tijdsbesparing die het sneller inboeken met zich meebrengt en zien die als kans om meer tijd te kunnen besteden aan adviesdienstverlening en het oppakken van realtime-monitoring. Voor accountants biedt e-factureren in ieder geval genoeg kansen.”

Ontwikkeling
Wat is het uiteindelijke doel van het Platform E-Factureren? “Ons doel is om onszelf uiteindelijk te kunnen opheffen. In de laatste tien jaar hebben we de ontwikkeling gezien van facturen: van papier naar pdf en uiteindelijk naar e-factuur. In Europa zal in 2020 e-factureren op basis van UBL de norm zijn en per 1 januari 2017 accepteren rijksdiensten alleen nog maar digitale facturen. Dergelijke ontwikkelingen laten zien dat wij op de goede weg zijn. Wij willen daar graag ons steentje aan bijdragen.”

Dit artikel komt uit de ICT-special van het Accountantsmagazine. Deze publicatie valt deze week bij Novak-leden op de mat. 

Gerelateerde artikelen