Van hoog tot laag op de kosten letten

Een van de moeizaamste taken van de bedrijfsleiding is het introduceren en in stand houden van een cultuur van kostenbewustzijn. Accenture schetst een stappenplan om dat voor elkaar te krijgen.

Strengere wetgeving, nieuwe eisen, richtlijnen en boetes van toezichthouders, sterke marktfluctuaties en minder kredietfaciliteiten – ze hebben allemaal financiële gevolgen, eerst en vooral dat scherp op de kosten letten belangrijker dan ooit is. Sterker nog – soms zijn lagere kosten de enige manier om je positief te onderscheiden van de concurrentie.

Om de organisatiecultuur te transformeren van laksheid naar algemeen kostenbewustzijn, van laag tot hoog, van zuinigheid met grote investeringen tot aan control over indirect spend, is het cruciaal om alle stakeholders mee te krijgen en te doordringen van nut en noodzaak van zuinigheid.

De doelstellingen formuleren op de bovenste verdieping is niet zo moeilijk – om alle lagen zo ver te krijgen dat zij zich duurzaam enthousiast erachter stellen valt in de praktijk vaak niet mee.

Accenture ontwikkelde een stappenplan om, niet een bezuinigingsproject te starten, maar om de kans van slagen van een cultuurverandering op dit terrein aanzienlijk te verhogen. Er zijn vijf kritieke succesfactoren om te zorgen dat u als leidinggevende er niet alleen voor staat.

www.accenture.com

Gerelateerde artikelen