5 tips voor nauwkeurige bedrijfswaarderingen

De specialisten van Valutico noemen vijf fouten die u moet vermijden bij bedrijfswaarderingen.

Valutico is 's werelds toonaangevende alles-in-één bedrijfswaarderingsplatform, ontwikkeld door waarderingsexperts en datawetenschappers. De specialisten van Valutico hebben een aantal veel voorkomende fouten opgemerkt die voorkomen bij het uitvoeren van bedrijfswaarderingen. Hieronder hebben ze vijf van deze fouten die u moet vermijden kort samengevat.  

1. Een te simplistische methode gebruiken
Soms gebruiken praktijkmensen alleen een ‘back of the envelope’ berekening bij het uitvoeren van een waardering, wat zeker veel gemakkelijker is dan andere methoden, maar tot verkeerde conclusies kan leiden. Het is nuttig om snel waarderingen te doen – het Valutico-platform is daarvoor gebouwd – maar het is geen goed idee om te kort door de bocht te gaan.

2. Het kiezen van de verkeerde peer groep
Bij het uitvoeren van een analyse van vergelijkbare ondernemingen (peers) is het zeer belangrijk om te vergelijken met de juiste ondernemingen. Een goed advies is om bedrijven in dezelfde of vergelijkbare sector en regio te zoeken, maar niet noodzakelijkerwijs van dezelfde grootte. Het kiezen van micro-cap bedrijven als peers is bijvoorbeeld geen goede aanpak – ze handelen minder vaak, wat leidt tot vertekende waarderingen, of ze kunnen volatielere winsten hebben met perioden van negatieve winsten, wat onbruikbare multiples betekent. 

Omdat het kiezen van de juiste peer-bedrijven zo belangrijk is, is dat een van de belangrijkste redenen waarom Valutico een zoeksysteem in zijn platform heeft ontwikkeld om deze stap gemakkelijk te maken.

3. Het niet benchmarken van de operationele cijfers (bij het kiezen van peers)
Bij het kiezen van vergelijkbare ondernemingen is het belangrijk een kritische controle uit te voeren. Dit kan door de bedrijfscijfers van de vergelijkbare ondernemingen – zoals omzetgroei, EBITDA of EBIT marges – te vergelijken met de onderneming die u waardeert.

Het is meestal een goede veronderstelling dat bedrijven die in vergelijkbare sectoren actief zijn en aan vergelijkbare risico's zijn blootgesteld, vergelijkbare bedrijfscijfers hebben. Als de sectorgenoten sterk verschillende bedrijfscijfers hebben, moet u proberen te begrijpen waarom of u moet zich afvragen of deze bedrijven moeten worden opgenomen. Nogmaals, het platform van Valutico is ontworpen om deze stap – benchmarking van operationele cijfers – bijzonder eenvoudig te maken.

4. Een te optimistische groeiprognose hebben
Bij de Discounted Cash Flow (DCF)-waarderingsmethode kan een hockeystick-achtige groei in uw prognoses erop wijzen dat deze prognoses niet realistisch zijn. Een nuttige tip is na te gaan of de voorspelde marges en de historische marges – EBITDA-marge, EBIT-marge en Nettowinstmarge – met elkaar in overeenstemming zijn.

5. Te hoge permanente groei
Het is belangrijk om de eindwaarde goed te krijgen in een DCF-analyse, omdat die zo'n groot deel van de totale waardering kan uitmaken. Aangezien het perpetuele groeipercentage de belangrijkste drijfveer is voor de eindwaarde, is het van cruciaal belang dat deze juist is. 

De meest aanvaarde veronderstelling voor het perpetuele groeipercentage is de inflatiedoelstelling op lange termijn van het land van de onderneming. De redenering is dat dit veronderstelt dat het bedrijf een volwassen staat heeft bereikt, niet langer zijn marktaandeel vergroot of op andere manieren uitbreidt, maar gewoon zijn verkoopprijzen (en vrije kasstromen) verhoogt in lijn met andere prijzen in de economie (d.w.z. inflatie).
 
Met bijna een miljoen transacties, 3TB aan toonaangevende financiële gegevens en een systeem dat wordt vertrouwd door 700 financiële instellingen in meer dan 70 landen, is Valutico's krachtige waarderingsplatform ideaal voor accountants. Het wordt al veel gebruikt in Nederland en helpt honderden accountants wereldwijd bij het waarderen van ondernemingen. (Mocht u meer over Valutico willen weten, dan kunt u hier een demo boeken).
 

Gerelateerde artikelen