Value8 vindt accountant

De Portugese accountant CFA gaat de boeken van de Nederlandse beursgenoteerde investeerder Value8 controleren. 

CFA is een zogeheten oob-accountant, waardoor een goedkeurende verklaring betekent dat Value8 aan de regels van beursbedrijf Euronext voldoet en dus niet langer zou hoeven te vrezen voor een delisting.

Momenteel zit Value8, net als acht andere kleine fondsen, op het strafbankje van Euronext. Voor al deze fondsen geldt dat zij geen oob-accountant kunnen vinden.

VCFA is een Portugese oob-accountantsorganisatie die zich heeft geregistreerd bij AFM. Na een drie maanden durend toetsingsproces heeft CFA medio maart 2023 de registratie bij AFM gerealiseerd en van AFM toestemming gekregen om haar diensten als accountant in Nederland aan te bieden. 

Value8 is volgens een persbericht 'verheugd de samenwerking aan te kunnen gaan met CFA'. 

De keuze voor een Europese (maar niet-Nederlandse) oob-accountantsorganisatie is ingegeven door het capaciteitsprobleem in de Nederlandse oob-markt. Nederland kent slechts 6 oob-accountantskantoren (BDO, Deloitte, EY, KPMG, Mazars en PwC), waardoor sprake is van een structureel capaciteitstekort. Andere Europese landen hebben dat probleem niet. Frankrijk heeft bijvoorbeeld meer dan 500 oob-accountantsorganisaties.
 
De samenwerking met CFA heeft wel organisatorische consequenties. Bij de financiële verslaglegging zal Value8 overschakelen op de Engelse taal. Dat betekent onder meer dat het jaarverslag, tussentijdse rapportages en interne waarderingsrapporten in de Engelse taal zullen worden opgesteld.