Value8: vertraging cijfers door overmacht

Dat het investeerder Value8 niet is gelukt om binnen vier maanden na het sluiten van het boekjaar met gecontroleerde cijfers te komen, is volgens topman Peter Paul de Vries te wijten aan overmacht. De voormalig voorman van beleggersvereniging VEB gaf dinsdag aan dat gecontroleerde cijfers binnen twee weken zullen volgen.

Value8 publiceerde maandag zijn voorlopige cijfers, zonder de goedkeuring van de accountant. Volgens de regels had die controle inmiddels afgerond moeten zijn. De financiële waakhond AFM kan daarom eventueel besluiten een boete op te leggen, vanwege het missen van de deadline.

De Vries noemt het terecht dat Value8, mede door zijn verleden bij de VEB, onder een vergrootglas ligt als het gaat om het naleven van de regels. Dat het Value8 in deze niet is gelukt, noemde hij “vervelend''. Hij voegde daar echter aan toe dat dit wel vaker voorkomt.

Volgens de VEB gebeurt dit inderdaad wel eens. “Maar dit is zeker geen schering en inslag", benadrukte VEB-jurist Niels Lemmers.

Value8 is bij de publicatie van de cijfers naar eigen zeggen voor een groot deel afhankelijk van resultaten van dochterbedrijven. De vertraging bij de controle van de cijfers valt volgens De Vries daarom goed te verklaren. Lemmers kijkt op zijn beurt uit naar de toelichting als de gecontroleerde jaarrekening uiteindelijk wordt gepubliceerd.

Het is niet voor het eerst dat er twijfels zijn ontstaan rond de cijfers van Value8. Ook vorig jaar was er reuring na een kritisch stuk van een voormalig analist, die vraagtekens zette bij de wijze waarop Value8 zijn winst rapporteert.

“Dat had juist voor Value8 de reden moeten zijn om de deadline dit jaar niet te missen", aldus Lemmers. “Het is dan extra vreemd dat dit niet is gelukt." Volgens de jurist werkt Value8 zelf het gevoel in de hand dat er wel degelijk iets aan de hand moet zijn met de resultaten. De aanstaande jaarvergadering van Value8 medio juni zal volgens Lemmers op zijn zachtst gezegd voldoende reuring geven.

 

(AFN)

Gerelateerde artikelen