Vacatures accountancy moeilijk te vervullen

Vacatures in de accountancy zijn moeilijk te vervullen. Er is vooral vraag naar jongere professionals op universitair en hbo-niveau. Dat stelt UWV in de vandaag gepubliceerde Notitie landelijke lijst krapteberoepen.

In de financiële dienstverlening krimpt de werkgelegenheid, onder andere door digitalisering van klantprocessen. Dit geldt voor zowel het bankwezen als het verzekeringswezen. Het treft ook hier vooral functies op de lagere en middelbare niveaus. Tegelijkertijd zijn bepaalde functies op hogere niveaus wel moeilijk vervulbaar.

Accountancy

Dat geldt bijvoorbeeld voor vacatures in de accountancy en dan met name voor de controlepraktijk (assistent accountant en registeraccountant). Bij deze functies spelen overigens, naast een passende opleiding, ook enige jaren ervaring en passen binnen de cultuur een rol. Er is vooral vraag naar jongere professionals op universitair en hbo-niveau die moeilijk zijn te vinden.

Verder zijn vacatures voor hypotheekadviseurs moeilijk te vervullen. Ondanks de reorganisaties bij financiële instellingen is er op dit moment grote vraag naar. Door de crisis in de bouw zijn veel hypotheekadviseurs de afgelopen jaren ander werk gaan doen. Nu de markt weer aantrekt het is lastig om adviseurs met de juiste papieren te vinden. De Wet Financieel Toezicht vraagt inmiddels om bepaalde diploma’s waarover werkzoekenden niet altijd beschikken.

Knelpunten middellange termijn

Ook beschikbare prognoses zien voor de middellange termijn (tot 2020) vooral knelpunten in de personeelsvoorziening op de hogere niveaus. Zo worden er bijvoorbeeld grote knelpunten verwacht voor de beroepsgroepen‘accountants’ en ‘financieel specialisten en economen’. Daarbij is de verwachting dat de aard van het werk wel veranderd. Door digitalisering neemt het traditionele werk van accountants en belastingadviseurs af, terwijl de adviesfunctie op terreinen als pensioen, financiële planning, HR en ziekteverzuim steeds belangrijker wordt. Dit vraagt andere vaardigheden en competenties.

Voor de beroepen op lager en middelbaar niveau blijft er de komende jaren waarschijnlijk eerder sprake van overschotten dan tekorten. Voor secretaresses wordt zelfs een forse werkgelegenheidskrimp verwacht.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen