UvA docent: “Finance kan niet meer volstaan met cijfermatige waardering klassieke assets”

Finance ondergaat een transitie onder druk van de technologische mogelijkheden. Docent en strategie- en transformatieadviseur Frieda van Belle adviseert op de website voor CFO's om tech actief te integreren in de onderneming.

"Het is cruciaal om het gebruik van digitale data en technologie te verweven in de complete strategie van het bedrijf", dat zegt Frieda van Belle, strategie- en transformatieadviseur en docent aan de Universiteit van Amsterdam op de websites voor CFO's, www.CFO.nl. Uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoeks en adviesbureau Gartner staan tech-gerelateerde kwesties in de top drie van de strategische prioriteitsgebieden van CFO’s. Het merendeel van de ondervraagde CFO’s – 93% – geeft in dat onderzoek aan dat ze meer willen investeren in IT, digitalisering en digitale capaciteiten dan in het voorgaande jaar. In een ander onderzoek van Gartner zegt 80% van de CFO’s dat ‘het opstellen van de technologiestrategie en routekaart van finance’ een topprioriteit is voor 2023.

Volgens Frieda van Belle is met name het potentieel van technologische innovaties, zoals generatieve Artifical Intelligence (AI), voor waardecreatie is enorm. De vele technologische vernieuwingen maken het mogelijk voor financieel managers om de interne business verder door te ontwikkelen. Met automatisering, robotisering, machine learning en generatieve AI zijn er legio mogelijkheden om efficiënter en effectiever te werken. Daarnaast stellen data en technologie organisaties in staat om waardeproposities te verbeteren.”


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

De hoogleraar wijst er in het artikel 'Finance kan niet meer volstaan met een cijfermatige waardering van de klassieke assets' verder op dat de digitale trends elkaar in hoog tempo op volgen. Cloud computing, containerization, blockchain en data analytics worden volgens haar steeds meer gemeengoed. Wel vraagt zij in het artikel waar de scheidslijn tussen trend en hype ligt? Er zijn volgens Van Belle namelijk goede redenen om als finance een breed scala aan ontwikkelingen in het oog te houden: “Er zijn mensen die de metaverse dood hebben verklaard, omdat de grote techbedrijven nu veel meer investeren in de ontwikkeling van de metaverse. Maar de metaverse is geen hype, het is een trend die de manier waarop we werken en leven zal veranderen. Het is belangrijk om te weten welke trends zich ontwikkelen en welke hypes er zijn, zodat je als CFO de juiste beslissingen kunt nemen.”

In het licht van deze ontwikkelingen is het belangrijk voor CFO’s om hun kennis en vaardigheden op het gebied van digitale transformatie te vergroten. Het is ook belangrijk om de juiste technologieën te kiezen en te implementeren om de bedrijfsstrategie te ondersteunen. CFO’s moeten zich bewust zijn van de mogelijkheden die technologie biedt om de efficiëntie en effectiviteit van hun organisatie te verbeteren. Het is belangrijk om te investeren in IT, digitalisering en digitale capaciteiten om de concurrentie voor te blijven en waarde te creëren voor de organisatie.