‘Uurtje factuurtje’ goed voor 40% inkomsten zakelijke dienstverleners

Hoewel het abonnementsmodel met vaste tarieven terrein wint, is nog 40 procent van de inkomsten in de zakelijke dienstverlening gebaseerd op het ‘uurtje factuurtje’-model. 

Dat blijkt uit de MKB Barometer 2021, een onderzoek in opdracht van softwarebedrijf Exact. 

“Het lijkt erop dat we voorlopig in de dienstensector het ‘uurtje-factuurtje’-model nog regelmatig zullen hanteren. Het is dan wel belangrijk dat je diensten en producten gepaard gaan met duidelijke en transparante facturen. Ga hier zo efficiënt mogelijk mee om en voorkom discussie achteraf. Nog beter is natuurlijk om aan te sturen op een abonnementsmodel om de klant te ontzorgen, voorspelbare omzet te realiseren en je klantenbinding te versterken”, zegt Remco Kroes, Solution Marketeer bij Exact. 

Het tijdig betaald krijgen van projectfacturen blijkt niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. B2B-dienstverleners die op basis van dit model werken hebben hier zelfs dagelijks mee te maken. Hoe zorg je ervoor dat je facturen dan toch op tijd betaald worden? 

1. Wees transparant
Het is belangrijk dat facturen transparant zijn over welke producten en diensten wanneer geleverd zijn. Je wilt niet dat een opdrachtgever de factuur voor de geleverde diensten bij ontvangst in twijfel trekt. Tegelijkertijd wil je op de factuur niet te veel details vermelden. Voeg daarom als bijlage een factuurspecificatie toe waarin je duidelijk aangeeft waar de gewerkte uren aan besteed zijn. Zo voorkom je discussies en verklein je de kans dat de factuur niet tijdig (of zelfs helemaal niet) wordt betaald.

2. Gebruik een digitale urenstaat
Vaak zit er veel tijd tussen het moment van uitvoeren van de werkzaamheden en de daadwerkelijke facturatie. Het kan daarom handig zijn om klanten vooraf te informeren over wat er gedaan is. Een digitale urenstaat geeft je de mogelijkheid om je gewerkte uren direct inzichtelijk te maken. Zo kan de klant direct nadat je het werk verricht hebt de gewerkte uren online goedkeuren. Op deze manier geef je je klanten voorafgaand aan het versturen van de factuur al inzicht in de geleverde diensten. Hiermee voorkom je vragen en onduidelijkheid achteraf.

3. Automatiseer je facturatieproces
Automatiseer het facturatieproces door gebruik te maken van slimme tools. Zo zorg je ervoor dat de opdrachtgever een duidelijke factuur ontvangt. Bovendien kun je op deze manier eenvoudig de gewerkte uren vanuit de urenregistratie in een factuur omzetten. Ook is het mogelijk om de urenverdeling in de vormgeving en opmaak van de factuur visueel duidelijk te maken. Versnel het proces door per klant of project te kiezen voor een de juiste lay-out van de factuur. Dit voorkomt fouten en draagt bij aan het correct factureren van je diensten.