Uur U nadert voor benard ABN AMRO

Er komt op korte termijn duidelijkheid over het witwasonderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) bij ABN AMRO. Partijen zijn er volgens ingewijden uit

Dit meldt Het Financieele Dagblad. Volgens de krant gaat een speciale commissie deze maand toetsen of het schikkingsvoorstel goed in elkaar steekt.

ABN AMRO wordt ervan verdacht jarenlang onvoldoende te hebben gedaan om verdachte klanttransacties te filteren en te melden. Ook zou de bank zijn klantdossiers niet goed op orde hebben gehad.

Onlangs werd bekend dat het OM het concern inmiddels ook verdenkt van schuldwitwassen. Dat betekent dat justitie vermoedt dat ABN AMRO wist dat transacties en klanten soms dubieus waren, maar er onvoldoende tegen heeft gedaan.

De spanning loopt intussen op bij de voormalige bestuurders, stelt het FD verder. Volgens de ingewijden is justitie momenteel nog bezig met een dieper onderzoek naar de verantwoordelijkheid van leidinggevende personen. Vooral de overdracht van het bestuursvoorzitterschap door Gerrit Zalm aan Kees van Dijkhuizen van enkele jaren terug zou daarbij hun aandacht hebben.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen