Utrechtse studenten accountancy helpen ondernemers met financiële problemen

In de stad Utrecht is een pilot gestart waarbij ondernemers met financiële problemen in het midden- en kleinbedrijf worden geholpen. Studenten van de HU-opleiding Accountancy bieden de ondernemers onder meer de helpende hand bij de opbouw en het onderhoud van de boekhouding.

Dit is een initiatief van het lectoraat Schulden & Incasso van Hogeschool Utrecht (HU), de HU-opleiding Accountancy en het Ondernemersklankbord regio Utrecht. Het primaire doel is het helpen van ondernemingen in zwaar weer. Bij het Ondernemersklankbord van de regio Utrecht verlenen twaalf vrijwilligers ondersteuning aan ondernemers.

In Utrecht hebben veel zelfstandigen financiële problemen. Volgens recent onderzoek van de Feniksgroep en Over Rood bouwen ruim 3500 Utrechtse ondernemers schulden op zonder perspectief op afbetalen. Van deze 3500 ondernemers vragen meer dan tweeduizend ondernemers om hulp bij bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. Driehonderd ondernemers worden uiteindelijk bijgestaan met verschillende regelingen, maar het effect daarvan is niet bekend. Deze pilot, gestart onder de noemer ‘De Utrechtse Zaak’, voorziet dus duidelijk in een behoefte.

Twaalf studenten van de HU-opleiding Accountancy bieden de ondernemers de helpende hand bij de opbouw en het onderhoud van de boekhouding. In de praktijk blijken veel zelfstandigen namelijk een ontoereikende boekhouding te hebben. Hierdoor komen ze niet in aanmerking voor de huidige ondersteuning bij financiële problematiek door de gemeente vanuit de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Verder doen de studenten aan crediteurenbewaking en geven ze advies omtrent het gebruik van social media.

Gerelateerde artikelen