Uitzenders pleiten voor investeringen om crisis uit te komen

Waar flexwerkers door de coronacrisis onevenredig hard worden geraakt, ligt er voor deze groep ook een belangrijke rol weggelegd om uit de crisis te komen. Daarvoor zijn wel investeringen nodig, zegt de ABU. De uitzendbrancheorganisatie heeft concrete voorstellen naar minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en ondernemersorganisatie VNO-NCW gestuurd.

De ABU voorziet een verdere stijging van de werkloosheid als regelingen vanuit de overheid om de crisis door te komen aflopen, zoals de NOW 2-loonkostenondersteuning. Met de regelingen is volgens de ABU tijd gekocht, maar de steunpakketten hebben ook de tweedeling op de arbeidsmarkt vergroot.

Momenteel zijn er ruim 400.000 werklozen. De ABU benadrukt dat door de crisis er veel mensen langs de kant komen te staan. Het gaat dan met name om jonge mensen tot 35 jaar en ouderen vanaf 55 jaar. Om de economische schade van de crisis te beperken is volgens de ABU een investering in de arbeidsmarkt nodig van 2,6 miljard euro tot en met eind volgend jaar.

Volgens de ABU moet onder meer geld worden gestoken in omscholing en andere initiatieven om de overgang van sector naar sector te bevorderen. Zo pleit de ABU voor een loonkostenvoordeel voor werkgevers die mensen uit een andere sector in dienst nemen. Verder zou van iedereen die werkloos wordt een arbeidsmarktprofiel opgesteld moeten worden, om ze sneller weer aan het werk te krijgen.

Werkzoekenden die een overstap willen maken naar een ander vak, beroep of sector moeten volgens de ABU ook aanspraak kunnen maken op een opleidingsvoucher van maximaal 5000 euro. Dit moet mede door opleidings- en ontwikkelfondsen worden betaald.

ABU stelt ook voor om de grens voor de ouderenkorting tot en met eind 2021 te verlagen van 56-plus naar 50-plus. Voor jongeren zou de tegemoetkoming verhoging minimumjeugdloon (jeugd-LIV) moeten worden verdubbeld. Verder moet scholing met behoud van WW gemakkelijker worden. Ook de subsidie praktijkleren van nu maximaal 2700 euro moet twee keer zo hoog worden.

Ook zou deeltijd-WW opnieuw ingevoerd moeten worden. Daarbij zou geen sollicitatieplicht, maar een opleidings- en scholingsplicht moeten komen. Ook zou volgens de uitzenders de drempel om in aanmerking te komen voor een kortdurende WW-uitkering tijdelijk moeten worden verlaagd. Nu moet iemand nog 26 weken hebben gewerkt. Volgens de ABU zou deze drempel naar 8 weken moeten worden gezet.