Uitstel splitsing stort EY in chaos en frustratie
Bij EY heerst chaos nu de voorgenomen splitsing van het bedrijf is gepauzeerd. Er heerst volgens de Financial Times verwarring en boosheid. Medewerkers spreken in de krant over “enorme frustratie en schaamte over de toestand waarin het splitsingsproces verkeert". Anderen hadden het over een “shitshow”.
Vorige week schokte Julie Boland, de baas van EY in de VS, de hele accountancy door de splitsing van EY af te blazen. Dit zou komen door ruzie tussen accountants en adviseurs over de toekomst van de belastingpraktijk. Belastingconsulenten willen graag mee met de adviseurs, maar partners in de accountancy willen hen niet laten gaan.
Het plan was om bij de splitsing 30 procent van de belastingpraktijk toe te wijzen aan de accountantstak. Maar de accountants willen een groter deel van de belastingpraktijk houden, ook in het buitenland. Dit omdat ze dan multinationals van advies kunnen bedienen. Amerikaanse regels stellen bedrijven in staat om meer belastingadvies aan controleklanten te verkopen dan in veel andere landen.
"De belastingpraktijken en auditpraktijken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden", zegt Jeffrey Johanns in de Financial Times, een voormalig PwC-partner die auditing doceert aan de Universiteit van Texas in Austin. “Elke financiële transactie heeft een fiscale impact. Vanuit het oogpunt van controlekwaliteit heeft het geen zin om ze op te splitsen.”
Verder zou er volgens de FT ook onenigheid zijn over welke experts op het gebied van activawaardering aan de controlekant moeten blijven.
De Amerikaanse EY-voorzitter Julie Boland is inmiddels omstreden binnen EY. Ze leidt vanuit deze vestiging de splitsing in de VS, maar is ook de beoogde baas van de accountantstak na de splitsing. Zij pleit ervoor om de belastingpraktijk bij de accountants te houden. Sommigen binnen EY beschuldigen haar van belangenverstrengeling.
Het stopzetten van de splitsing is tijdelijk weliswaar, maar niemand weet wanneer het project Everest – zoals het proces van de splitsing heet – weer op de rails staat. Een van de partners met wie de Financial Times sprak zei dat het niet duidelijk is welke problemen de impasse hadden veroorzaakt. Ook is niet helder wat Boland precies bedoelt met de pauze van de splitsing.
Volgens de FT is er twijfel ontstaan over de haalbaarheid van de splitsing door de problemen om de verschillend kampen in het uitvoerend comité van EY op één lijn te brengen. Uit peilingen onder partners in vijftien landen zou blijken dat ongeveer zeventig procent het plan steunt. Zes procent is tegen en de rest wacht op meer informatie.
Volgens de FT maken EY in de VS en Engeland de dienst uit binnen het bedrijf. Om de splitsing in de VS goed te keuren, moet er steun zijn van twee derde van de partners als geheel, maar ook van twee derde van de partners in de accountancy zijn en die het grootste deel van de controle- en belastingpraktijken beheersen.
De Engelse tak van EY twijfelt er volgens de FT niet aan dat de splitsing doorgaat. "De minderheid houdt het tegen", aldus een partner.
Volgens de FT zullen de komende weken van cruciaal belang zijn voor de voorgenomen splitsing van EY. Er vinden koortsachtige onderhandelingen plaats om alsnog tot een overeenkomst te komen. Ook klanten kijken gespannen toe, aldus professor Johanns van de Universiteit van Texas. Volgens hem kijken ze niet zozeer naar het rommelige proces rond de splitsing, maar op het risico dat de uiteindelijke splitsing de kwaliteit van de service aantast.
Een senior partner bij een rivaliserend Big Four-bedrijf zei dat de deal "snel moet worden binnengehaald of moet worden beëindigd, anders zal het enorme schade aanrichten vanwege de onzekerheid".