Op staande voet ontslagen accountant voor tien jaar doorgehaald

Tekenen zonder bevoegdheid en zelfs heimelijk op naam van een collega, geld lenen van een klant die zich vervolgens zorgen moest maken of de accountant wel zou terugbetalen en het meenemen van een klant na zijn ontslag. Een ontslagen accountant van Flynth is voor tien jaar doorgehaald.

Zaaknr. 22/882

Door Michiel Satink

De accountant werd op 12 november 2019 op staande voet ontslagen bij accountantskantoor Flynth. Uit het oordeel van de Accountantskamer in de tuchtzaak die het kantoor vervolgens aanspande blijken de vele redenen voor dat ontslag. Zo bleek hij begin augustus dat jaar een klant van het kantoor gevraagd te hebben om een lening van 20.000 euro. De klant maakte het bedrag vervolgens over naar de privérekening van de accountant. Vanaf oktober vroeg de klant of hij een keer met aflossen zou beginnen. In december mailde de klant dat hij zich zorgen maakte. Daarna werd het penibel en kreeg de accountant een brief met de mogelijkheid nog voor het eind van jaar te betalen omdat anders een deurwaarder ingeschakeld werd. Op de zitting in november vorig jaar gaf de beklaagde aan dat hij uiteindelijk in februari 2020 het bedrag had terugbetaald.

Het accountantskantoor verwijt hem het aangaan van een lening met een klant omdat dit een bedreiging voor zijn objectiviteit opleverde. De Accountantskamer ziet ook dat de accountant door deze lening financieel afhankelijk werd van deze cliënt. Deze bedreiging voor zijn objectiviteit heeft hij niet onderkend. Hij heeft hierdoor gehandeld in strijd met het fundamentele beginsel van objectiviteit.

Maar er was meer, veel meer, dat hem te verwijten viel. Zonder dat hij tekenbevoegd was heeft hij toch verklaringen afgegeven. Daarnaast gaf hij een samenstellingsverklaring af op naam van een collega zonder dat hij of zij dat wist. De accountant erkende dit pas nadat die collega er achter was gekomen. Vervolgens nam de accountant na zijn ontslag zonder medeweten van het kantoor een klant over. Sterker nog: die cliënt wist zelf ook niet dat de accountant niet langer bij Flynth werkte. In december 2019 gaf hij voor die klant een assurance-rapport af waarin hij een oordeel gaf over de naleving van de wettelijke bepalingen van de Wet op de omzetbelasting en de Wet op de loonbelasting met betrekking tot het personeel van deze vennootschap over het derde kwartaal van 2019. Onder de factuur stond de privérekeningnummer van de accountant.

De accountant benadeelde zo de klant die zo de mogelijkheid ontnomen werd om bij Flynth te blijven. Zijn ex-werkgever werd financieel geraakt omdat ze zo plots een klant kwijt waren. Als laatste bleek er ook van alles mis bij een van zijn controledossiers. Hij had in mei 2019 een controleverklaring afgegeven zonder dat uit het dossier ook maar iets bleek van daadwerkelijke controlewerkzaamheden. Op de zitting heeft de accountant geen verweer gevoerd. Hij hoopte over niet al te lange tijd met pensioen te gaan. Uit het register van de NBA blijkt dat zijn inschrijving per 31 december 2022 is doorgehaald.

De Accountantskamer is van oordeel dat in de beroepsgroep geen plaats is voor accountants die op zo grove wijze handelen in strijd met de fundamentele beginselen. De doorhaling geldt voor de duur van tien jaar, de hoogste 'straf' die de tuchtrechter op kan leggen. Gezien de ernst van de gedragingen geldt de doorhaling meteen. Mocht de accountant in beroep gaan, dan blijft – in ieder geval ook tot de uitspraak in de beroepszaak – de doorhaling staan.
 

Gerelateerde artikelen