Mede-oprichter van Dumpert.nl en Geenstijl.nl krijgt geen gelijk van tuchtrechter

Uitblijven jaarrekeningen niet de fout van accountant.

Door Michiel Satink

Zaaknr. 23/12

Over deze zaak: Accountant 'veroorzaakt economisch delict' door niet opstellen van jaarrekeningen

Dat het uitblijven van jaarrekeningen een startup van een media-ondernemer in de problemen bracht, is de accountant niet aan te rekenen. Dat oordeelde de tuchtrechter.

Zijn bedrijf pleegde een economisch delict omdat de jaarrekeningen 2015 en 2016 nooit gedeponeerd zijn, zo zei de klager op de zitting in de Accountantskamer in juni. En dat delict is een direct gevolg van het nalaten van de accountant, zo meende hij. 

De klager is een van de mede-oprichters van News Media waaronder succesvolle websites als Dumpert.nl en Geenstijl.nl vielen. In 2008 werd het bedrijf verkocht aan de Telegraaf Media Groep waarna de klager besloot te investeren in nieuwe ideeën. In een paar jaar tijd bouwde hij een nieuw succesvol bedrijf op. Het uitblijven van jaarcijfers maar kennelijk ook een fout van een fiscalist van het accountantskantoor brachten hem dieper in de problemen. Hij moest hierdoor zijn huis verkopen. “Ik neem het het kantoor en de accountant zeer kwalijk dat onze kinderen hun buurtvriendjes kwijt raakten, hun boomhut, dat ze hun eigen slaapkamer in moesten ruilen voor een gedeeld kamertje'', zei de klager op de zitting.

Vanaf 2015 is de klager klant van het accountantskantoor waar de beklaagde sinds juli 2018 als vestigingsdirecteur aan het werk ging. Hij stelde de jaarrekening 2017 samen maar begon niet aan die van 2015 en 2016. Dat werd hem in een tuchtzaak verweten. De accountant kreeg eind 2018 de opdracht om de jaarrekening 2017 samen te stellen maar kreeg niet de opdracht ook met die van 2015 en 2016 aan de slag te gaan. De klagende ondernemer vroeg wel om 'jaarcijfers', maar daarmee werden de cijfers bedoeld die als bijlage dienden bij de aangifte vennootschapsbelasting (Vpb), aldus de beklaagde accountant. Dat zijn kantoor meerdere voorschotfacturen verstuurde met als omschrijving 'samenstellen jaarrekening 2015-2016' was niet juist maar is geen bewijs voor de opdracht om ze samen te stellen. Hij was ook niet bij die facturering betrokken.

De Accountantskamer ziet geen expliciete opdracht aan de beklaagde voor het samenstellen van de jaarrekeningen 2015 en 2016. Ook is daarvan geen bevestiging door de accountant te vinden, zoals dat wel gebeurde bij de opdracht de jaarrekening van 2017 samen te stellen. Het niet werken aan die jaarrekeningen 2015 en 2016 kan deze accountant dus ook niet verweten worden.

Op de zitting verweet de klager dat de accountant een economisch delict pleegde. Hij stelde immers de oudere jaarrekeningen niet samen terwijl zijn onderneming die wel had moeten deponeren. Die klacht is echter nieuw, stelt de tuchtrechter. En een uitbreiding van de klacht op de zitting is bij deze tuchtrechter niet toegestaan.

Kun je wel de jaarrekening 2017 samenstellen terwijl die van de jaren ervoor ontbreken? Er is geen regelgeving die dit verbiedt, meent de tuchtrechter. De accountant gebruikt financiële informatie van het management en betrekt daarbij ook de vergelijkende cijfers over voorgaande boekjaren. “In dit geval heeft betrokkene de vergelijkende cijfers niet kunnen baseren op een jaarrekening die door een accountant van een samenstelverklaring is voorzien. Om die reden heeft hij de gegevens gehanteerd die zijn gebruikt bij de aangifte Vpb'', schrijft de tuchtrechter in haar oordeel. Dat hij een onjuiste jaarrekening opstelde als gevolg van fouten in voorgaande jaarcijfers, is niet gebleken, aldus de Accountantskamer.

De klacht is geheel ongegrond verklaard.
 

Gerelateerde artikelen