Celstraffen voor witwassen meer dan 320 miljoen dollar

Berekend is dat de twee broers met het witwassen 20,7 miljoen euro verdiend hebben.

Over de zaak: OM: instanties sliepen toen familie 322 miljoen dollar witwaste

Voor het witwassen van meer dan 320 miljoen dollar op Curaçao en in Nederland zijn twee broers door de rechtbank in Zwolle tot 5 en tot 6 jaar cel veroordeeld. De straffen zijn aanzienlijk hoger dan de eisen van het Openbaar Ministerie. Eerder kreeg al de accountant van de familie een waarschuwing opgelegd.

De broers Omer G. (45) en Itzhak G. (53) hielden zich bezig met zogeheten 'dollartoerisme' uit Venezuela. Venezolanen kochten op papier goederen bij de bedrijven van de familie, maar kregen in werkelijkheid op Curaçao Amerikaanse dollars in contanten geleverd. Diezelfde dollars werden vervolgens in Venezuela, waar de handel in buitenlandse valuta aan banden is gelegd, op de zwarte markt tegen woekerprijzen verhandeld. De waarde was soms tot tien keer zo hoog.

Overeenkomst
Tegen Itzhak G. was 3 jaar cel geëist, waarvan ruim 2 jaar voorwaardelijk, en tegen Omer G. 2 jaar cel waarvan 45 dagen onvoorwaardelijk. Het OM kwam met deze strafeisen nadat de broers hun medewerking aan het onderzoek hadden toegezegd. 

De rechtbank meent echter dat een lagere straf zeer zeker geen recht doet aan de feiten. Zo liet het OM de beschuldiging van deelname aan een criminele organisatie vallen als onderdeel van de overeenkomst met de verdediging. Ook werd 'gewoontewitwassen', ofwel van het witwassen een gewoonte maken, naar beneden bijgesteld tot het zogeheten 'schuldwitwassen' waarop lagere straffen staan. 

Deze overeenkomst is betrekkelijk nieuw in het Nederlandse strafrecht. Het OM kondigde eerder dit jaar aan dit vaker te gaan doen met name bij grote fraudezaken. Het idee is zo het strafproces te versnellen.

Volgens de rechtbank staat deze overeenkomst op gespannen voet met het doel van het afstraffen van dergelijke feiten. Ook moet voorkomen worden dat er sprake lijkt van 'klassenjustitie'. De broers leefden immers bepaald niet in armoede. Voor het witwassen van honderden miljoenen dollars zijn de opgelegde celstraffen passend, vindt de rechtbank, en niet de veel te lage eisen. Bovendien was ook het gewoontewitwassen te bewijzen geweest. Zo hanteren rechtbanken landelijk bij witwassen van bedragen boven een miljoen euro al 2 jaar cel als ondergrens. Berekend is dat de twee broers met het witwassen 20,7 miljoen euro verdiend hebben. Met de broers is al overeengekomen dat ze miljoenen gaan afbetalen. Op hun huizen in de Verenigde Staten na hebben ze al afstand gedaan van hun bezittingen.

De zaak kwam aan het rollen toen een Nederlands filiaal van ING aan de bel trok. De 47-jarige Izchak Z. – een neef uit Amsterdam – had voor de broers een bedrijf ingeschreven in de Nederlandse Kamer van Koophandel. De bank vond het opvallend dat deze onderneming in korte tijd een omzet van meer dan 100 miljoen euro genereerde. Z. kreeg eerder dit jaar al een voorwaardelijke taakstraf van 100 uur opgelegd voor valsheid in geschrifte. De bewuste accountant van de familie heeft eerder dit jaar van de Accountantskamer een waarschuwing gekregen. Die zaak krijgt een staartje, meldde het OM eerder al. Het OM is in beroep gegaan omdat het de opgelegde maatregel te laag vindt.

Gerelateerde artikelen