Uitbreidings- en beëindigingsplannen boomkwekerijsector stabiel

De uitbreidings- en beëindigingsplannen in de Nederlandse boomkwekerijsector zijn in het afgelopen jaar vrijwel stabiel gebleven. 9,7% van de boomkwekers heeft plannen om het bedrijf uit te breiden of te laten opvolgen. Vorig jaar was dit 9,4%. De meeste uitbreidingsplannen vinden we terug op de grotere boomkwekerijen met meer dan 20 hecatre (15,2%).

Dit blijkt uit de jaarlijkse BoomkwekerijScanner van AgriDirect. In december 2016 werden tijdens deze telefonische inventarisatie ruim 900 Nederlandse boomkwekers ondervraagd over onder andere hun toekomstintenties.

Circa 12% heeft beëindigingsplannen

11,7% van de Nederlandse boomkwekers heeft plannen om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen of af te bouwen. Vorig jaar lag dit percentage op 11,6%. De meeste ‘stoppers’ zijn te vinden onder de kleinere boomkwekerijen met minder dan 4 ha boomgaard (15,5%). Hoe groter de boomkwekerij, hoe lager het percentage beëindigingsplannen. 6,1% van de bedrijven vanaf 12 hectare is voornemens om de bedrijfsactiviteiten af te bouwen.

Meer opvolgers dan in 2015

26,8% van de Nederlandse boomkwekers rekent op een opvolger. Voor 12,0% van de bedrijven staat de opvolger klaar, op 14,8% is de opvolger reeds in de maatschap opgenomen. In 2015 lag het totale percentage opvolgers op 25,2%. Op de boomkwekerijen met meer dan 20 hectare grond ligt het percentage opvolgers beduidend hoger dan op de overige, kleinere boomkwekerijen (63,1%).

Gerelateerde artikelen