Uienboer het schip in door foute berekening CBS

Uienboer Kees Hanse vertelt in De Volkskrant hoe hij in de financiële problemen kwam door een fout van het CBS.

Die fout bestaat volgens Hanse uit een verkeerde inschatting van de uienopbrengst. Akkerbouwers moeten jaarlijks in mei aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) – die de subsidies verstrekt – doorgeven hoeveel hectares ze inzaaien. Die cijfers belanden bij het CBS, dat een schatting maakt van de opbrengst.

Het CBS stelde de uienoogst vorige week naar beneden toe bij: in 2017 werden niet 1,5 miljoen ton uien verbouwd, maar 1,4 miljoen ton. 

Dit lijkt een klein verschil, maar volgens boer Hanse zijn de gevolgen dramatisch. “Het komt neer op bijna 3.000 vrachtwagens vol uien”, zegt hij. “Al jaren wordt de opbrengst naar beneden bijgesteld. Hierdoor moeten wij onze producten ver onder de kostprijs weggeven.” Hanse verkocht zijn uien voor 7 cent per kilo, de helft van de kostprijs. In de winkel worden ze verkocht voor 1,50 per kilo.

CDA-kamerleden Jaco Geurts en Joba van den Berg hebben deze week Kamervragen ingediend bij ministers Eric Wiebes (Economische Zaken) en Carola Schouten (Landbouw). Zij willen weten hoe het kan dat de uienoogst al jaren lager uitvalt en in hoeverre boeren verplicht zijn deel te nemen aan de oogstraming van het CBS.

Gerelateerde artikelen