Twijfels over interne steun voor splitsing EY 

Met vroegere splitsingen is het niet zo goed afgelopen.

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat de 13.000 partners die EY wereldwijd telt, in november zullen instemmen met de voorgenomen splitsing. Evenmin is bekend hoe de 300.000 medewerkers van alle landenvestigingen zullen reageren. De splitsing doorbreekt de carrièrepaden, vooral van consultants die nog maar een paar jaar te gaan hadden voor het partnerschap. Het voornemen van EY om de komende tijd vijftien maanden 740 externe partners te werven, zal consultants weinig geruststellen, schrijft de Financial Times.

Volgens de zakenkrant is de splitsing een minstens zo grote opgave als het tot stand brengen van het splitsingsbesluit op topniveau. De krant citeert Paul Raleigh, voormalig Global Head of Advisory bij Grant Thornton, die de splitsing de meest complexe transactie noemt die ooit is ondernomen in de wereld van professionele dienstverlenende bedrijven. 2.000 consultants in en buiten EY hadden er hun handen vol mee.

De grote uitdaging nu is om de splitsing intern te verkopen, zowel aan partners van de advieskant als die in de accountancy. Allereerst moeten ze duidelijk maken waarom je een bedrijf gaat splitsen dat pas nog een recordomzet boekte van 45 miljard dollar. "Normaal gesproken breng je verandering aan als je in de shit zit, maar dat is bij ons niet het geval", zo haalt de FT een betrokkene binnen EY aan. “Bovendien houden mensen niet van verandering."

De 6.200 partners in de accountancy worstelen met het dilemma dat ze bij de splitsing een eenmalige meevaller krijgen van twee tot vier keer hun jaarinkomen, maar dat ze daarna het enige grote accountantskantoor zijn dat geen adviesdiensten meer in huis heeft. Het is de vraag of ze genoeg consultants uit de markt weten aan te trekken om opnieuw een adviespraktijk op te tuigen.

Adviespartners hebben zo hun eigen dilemma. Ze krijgen aandelen in het nieuwe adviesbedrijf, maar die transactie gaat gepaard met een forse verlaging van hun salaris. Vooral voor senior partners kan dat hard aankomen, denkt de FT. Het is allerminst zeker dat ze financieel zullen profiteren van hun aandelenbezit, omdat niet duidelijk is hoeveel het waard is over vijf jaar. Pas dan mogen ze hun aandelen verkopen.

Het is nog maar de vraag of de veronderstelde groei van de afgesplitste adviestak succesvol zal zijn. De verkoop van de adviestak van EY aan CapGemini in 2000 werd allerminst een succes. Bearing Point, de adviestak van KPMG die in 2001 een beursgang maakte, ging failliet in 2009. Maar volgens bestuursvoorzitter Carmine Di Sibio van EY zijn de omvang en de schaal van EY van een heel andere orde dan die van BearingPoint.

Het splitsingsbesluit zelf was al moeilijk genoeg, want aanvankelijk waren de Amerikaanse partner in het EY-netwerk tegen. Vooral Europese lidfirma’s drongen aan op de scheiding, omdat accountants van EY daar geplaagd worden door de nodige boekhoudschandalen. In Duitsland is EY betrokken bij het debacle met Wirecard. In Engeland komt EY herhaaldelijk in aanvaring met toezichthouders die de accountancy tegen het licht houden. 

Het scheelde weinig of het plan voor de splitsing was geklapt. Vooral de rekening voor niet gedekte pensioenverplichtingen was een twistpunt. "Als je kijkt naar de afgelopen tien jaar zijn er geen grote schandalen geweest in de VS", zegt Jeffrey Johanns, een voormalige PwC-partner en docent accountancy aan de Universiteit van Texas. "Dergelijke kwesties speelden in China, Engeland en Duitsland."

Wat er nu op tafel ligt, is een model waarbij het accountantsdeel zelfstandig verdergaat in een partnermodel en de adviestak naar de beurs van New York gaat. De splitsing geldt alleen voor maximaal 75 lidfirma’s. Kleinere lidfirma’s blijven bij de accountancy, met behoud van de adviesdiensten. Deze lokale vestigingen voegen momenteel een fractie toe aan de 45 miljard dollar die het netwerk wereldwijd omzet.
 

Gerelateerde artikelen