Tweede klacht tegen RA: tuchtrechter buigt zich eerst over ontvankelijkheid

Taxibedrijf Bios in de regio Rotterdam blijft ageren tegen de registeraccountant die een rapport heeft opgesteld voor de Nederlandse Mededingautoriteit NMa (nu ACM) over de financiële draagkracht van het bedrijf. Het advies van de RA leidde tot een boete van 643.000 euro. Bios zou verboden kartelafspraken hebben gemaakt met andere bedrijven voor vervoer van onder anderen scholieren en gehandicapten.

Die boete is overigens van de baan, zo bleek daags voor de zitting bij de Accountantskamer, waar Bios een tweede klacht heeft ingediend tegen de registeraccountant. De rechtbank Rotterdam heeft net geoordeeld dat de boete onvoldoende onderbouwd is.  Tegen dat vonnis kan de ACM nog hoger beroep aantekenen.

Vorig jaar heeft Bios een klacht tegen de RA ingediend, omdat die niet wilde prijsgeven wat zijn opdracht van de toenmalige NMa precies was: hij was gebonden aan zijn geheimhoudingslicht. Die klacht is ongegrond verklaard. Nu wil het taxibedrijf het rapport inhoudelijk laten toetsen door de tuchtrechter. Maar daar zijn beren op de weg. Want: had die klacht niet meegenomen kunnen worden voor de eerste zitting, in oktober vorig jaar.

Vandaar dat de Accountantskamer een tweetrapsraket heeft ingebouwd: eerst ging het ter zitting om de ontvankelijkheid van de klacht. Volgens de aangeklaagde accountant was het rapport al bij de eerste tuchtklachtprocedure lang en breed bekend, en dan had toen al over de inhoud daarvan kunnen worden geklaagd.

Volgens de klager gaat het dit keer om een ander feitencomplex, namelijk de inhoud van het rapport. Het beroep op het beginsel  ‘Ne bis in idem’ – iemand kan niet twee keer vervolgd worden voor hetzelfde – gaat volgens hem dus niet op.

De Accountantskamer doet eerst uitspraak over de ontvankelijkheid. Dat zal binnen vijftien weken zijn. Als de klager niet-ontvankelijk is, is de tuchtzaak van de baan.

(Zaaknr. 16/1439)

Lees ook:

 [Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle

Gerelateerde artikelen