Tweede Kamer voor afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Nog onzeker of Eerste Kamer ook instemt.

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De Eerste Kamer moet nu beslissen of de afbouw daadwerkelijk start op 1 januari 2025.

Door de steun van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie was het niet de vraag óf er in de Tweede Kamer een meerderheid zou zijn voor het wetsvoorstel van minister Jetten om het salderen af te bouwen, maar met hoeveel stemmen die meerderheid behaald zou worden.

De regeringspartijen hebben in de Tweede Kamer gezamenlijk 77 van de 150 zetels in handen. Tijdens de stemming over het wetsvoorstel werd duidelijk dat ook Forum voor Democratie (5 zetels) de SGP (3 zetels), Volt (2 zetels), Fractie Gündogan (1 zetel) en Fractie Den Haan (1 zetel) voorstander zijn van de afbouw van de salderingsregeling. Hierdoor is het wetsvoorstel van minister Jetten door de Tweede Kamer met 89 stemmen vóór en 61 stemmen tégen aangenomen.

GroenLinks, de Partij van de Arbeid (PvdA) en de PVV – in de Tweede Kamer goed voor respectievelijk 8, 9 en 17 zetels – hebben tegen het plan van minister Jetten gestemd. 

Groen Links en de PvdA zijn de partijen waarmee het kabinet een meerderheid in de Eerste Kamer hoopt te behalen. Lukt dat niet, dan kan Jettens wetsvoorstel niet geïmplementeerd worden en is daarmee ook de afbouw van het salderen – voorlopig – van de baan.