Tweede Kamer neemt Belastingplan 2017 aan

De Tweede Kamer heeft op 17 november het Belastingplan 2017 aangenomen. Ook ging de Kamer akkoord met de overige fiscale maatregelen, de fiscale vereenvoudigingswet 2017 en werden er meerdere amendementen en moties aangenomen.

Inhoud wetsvoorstel Belastingplan

Inkomensbeleid:
– Beperking van de verlenging van de derde schijf van de loon- en inkomstenbelasting;
– Verhoging van de algemene heffingskorting;
-Verhoging ouderenkorting.

Constructiebestrijding en aanpak belastingontwijking:
– Maatregelen box 2-beleggen in vrijgestelde beleggingsinstellingen;
– Beperking reikwijdte toerekeningsstop afgezonderde particuliere vermogens (met ingang van 20 september 2016, 15.15 uur!).

Innovatiebox
– Wijziging van enkele specifieke renteaftrekbeperkingen.

Stimulering start-ups:
– Versoepeling gebruikelijk loonregeling.

Verlenging van de eerste tariefschijf van de vennootschapsbelasting:
– De eerste tariefschijf van de vennootschapsbelasting van 20% wordt in 2018 verlengd van € 200.000 naar € 250.000, in 2020 van € 250.000 naar € 300.000 en in 2021 van € 300.000 naar € 350.000.

Maatregelen als gevolg van jurisprudentie:
– Teruggaaf dividendbelasting voor niet-ingezetenen en heffingvrij vermogen voor buitenlands belastingplichtigen.

Btw-maatregelen:
– Bouwterreinen in de btw;
– Wijziging btw-vrijstelling voor watersportorganisaties.

Overig:
– Exportheffing afvalstoffenbelasting.

Amendementen

Behalve het Belastingplan werden de volgende amendementen aangenomen:

Nr. 26: De in het wetsvoorstel opgenomen verhoging van het tarief van de afvalstoffenbelasting met € 1,15 per 1.000 kilogram met ingang van 1 januari 2017 gaat niet door.

Nr. 48: Voor innovatieve starters (start-ups) wordt het gemakkelijker om aandelenoptierechten uit te betalen aan werknemers. Hierdoor kunnen werknemers participeren in de start-up, de doorgroei en waardeontwikkeling van de onderneming. Start-ups hebben vaak niet voldoende mogelijkheden om meer salaris te betalen en weinig liquiditeit. Met dit amendement krijgen zij meer flexibiliteit en worden innovatieve starters gericht ondersteund.

Nr. 68: Activiteiten met betrekking tot (biologische) gewasbeschermingsmiddelen worden niet uit de innovatiebox gehouden.

Moties

Tijdens de stemmingen over het wetsvoorstel Belastingplan 2017 zijn de volgende moties aangenomen:

Nr. 51: verzoekt de regering, de evaluatie van de werkkostenregeling een jaar te vervroegen en in 2017 uit te voeren in plaats van in 2018.

Nr. 53: verzoekt de regering, de kapitaalvlucht van box 3 naar box 2 intensief te monitoren en zo nodig snel met maatregelen te komen om kapitaalvlucht te stoppen.

Nr. 55: verzoekt de regering om, uiterlijk maart 2017 opties uit te werken om woningcorporaties vrij te stellen van overdrachtsbelasting en vennootschapsbelasting voor hun DAEB-activiteiten en daarover aan de Kamer te rapporteren.

Nr. 56: verzoekt de regering, bij de implementatie van de CFC-regels een variant van model A (artikel 7, lid 2, sub a ATAD) in de Nederlandse wetgeving op te nemen.

Nr. 57: mensen wier leenbijstand voor 1 januari 2017 is omgezet in een gift, zijn onredelijk getroffen door het moeten terugbetalen van toeslagen; verzoekt de regering, voor deze groep een maatwerkoplossing te vinden.

Nr. 62: verzoekt de regering aan de Europese Commissie voor te leggen of natuurlijke vormen van innovatie, zoals innovatie op basis van micro-organismen, toegang kunnen krijgen tot de innovatiebox conform actiepunt 5 van het BEPS-project en verzoekt de Kamer hierover voor 2 april 2017 te informeren.

Nr. 63: verzoekt de regering, in kaart te brengen voor welke groepen de marginale druk als gevolg van inkomstenbelasting en toeslagen meer dan 56% bedraagt en aan te geven op welke wijze de marginale druk omlaag gebracht kan worden tot maximaal 56%; verzoekt de regering tevens, hierover voor 15 maart 2017 aan de Kamer te rapporteren.

Nr. 67: verzoekt de regering, maatregelen te nemen zodat stadsverwarmingen bij omschakeling van gasgestookte ketels naar het gebruik van hernieuwbare bronnen niet geconfronteerd worden met een verhoging van energiebelasting.

De volgende motie is aangehouden:
Nr. 58: verzoekt de regering er bij de Europese Commissie op aan te dringen om een onderzoek in te stellen naar de mogelijke vormgeving en politieke haalbaarheid van een Europees minimumtarief voor de vennootschapsbelasting.

Het Belastingplan 2017 ligt nu op het bordje van de Eerste Kamer. Na behandeling van de voorstellen stemt de Senaat op 20 december over het wetsvoorstel.
 

(Bron: Fiscanet

Gerelateerde artikelen