Uitspraak op bezwaar crisisheffing pas na oordeel EHRM

Van de dertien proefprocedures pseudo-eindheffing hoog loon (crisisheffing) over 2013 en 2014 gaan twee zaken door naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Pas nadat het EHRM heeft geoordeeld, doet de Belastingdienst uitspraak op de bezwaarschriften tegen de crisisheffing van werkgevers die een vaststellingsovereenkomst met de fiscus hebben.

Werkgevers die bezwaar maakten tegen de crisisheffing, konden zich met een vaststellingsovereenkomst aansluiten bij proefprocedures. In die overeenkomsten heeft de Belastingdienst afgesproken dat de uitkomst van proefprocedures leidend is voor de uitspraak van de fiscus.

Aan de Hoge Raad zijn inmiddels elf van de dertien proefprocedures voorgelegd. Op 29 januari 2016 heeft de Hoge Raad  geoordeeld dat de crisisheffing niet in strijd is met de nationale en Europese wetgeving. Het ging toen om één proefprocedure en één individuele procedure. Daarna heeft de Hoge Raad in nog tien proefprocedures hetzelfde geoordeeld. Twee van deze proefprocedures worden nu voorgelegd aan het EHRM.

Voor de werkgevers die bezwaar hebben gemaakt tegen de crisisheffing en die geen vaststellingsovereenkomst met de Belastingdienst hebben gesloten, gaat het proces van bezwaar en beroep door. In die zaken gaat het vooral om de vraag of de crisisheffing in hun specifieke geval een individuele en excessieve last is.

De crisisheffing is vanaf 1 januari 2015 vervallen.

Gerelateerde artikelen