‘Twee derde van de ZZP’ers is schijnzelfstandig’

Zelfstandigen zijn te nauw betrokken bij hun opdrachtgevers.
Bijna driekwart van de ZZP’ers is mogelijk schijnzelfstandig Dit blijkt uit een ZZP-check van uitzendbureau Nedflex. Meer dan zevenhonderd opdrachtgevers hebben momenteel de ZZP-check ingevuld bij de uitzender.  Uit de resultaten van de check blijkt dat bij twaalf procent van de zzp’ers met zekerheid sprake is van een dienstverband.
  • Ruim de helft van de ZZP’ers bepaalt niet zelf het eigen tarief
  • Velen doen hetzelfde werk als collega’s in vaste dienst
  • Bijna de helft werkt langer dan een jaar voor de opdrachtgever
  • Ruim de helft is nauw verbonden met de bedrijfscultuur van de opdrachtgever
Verder komt naar voren dat ruim de helft van de ZZP’ers het tarief voor de dienstverlening niet zelf bepaalt. In veel gevallen bepaalt de opdrachtgever het uurtarief, of wordt de vaststelling gezamenlijk gedaan. Dit kan erop wijzen dat er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie tussen de ZZP’er en de opdrachtgever, wat een indicatie kan zijn van een schijnzelfstandige.
Ook laat de check zien dat zestig procent van de ZZP’ers hetzelfde werk verricht als de vaste werknemers van de opdrachtgever. Dit betekent dat de zelfstandigen vaak betrokken zijn bij reguliere taken, in plaats van specifieke, afgebakende projecten. Deze constellatie geldt als een sterke aanwijzing voor een dienstverband, omdat de ZZP’er deel uitmaakt van de kernactiviteiten van het bedrijf.
(tekst loopt door onder het blok)
Eén van de grootste financiële gevolgen bij schijnzelfstandigheid van ZZP’ers is de pensioenpremie. Blijken ZZP’ers in de praktijk werknemers te zijn, dan kunnen pensioenfondsen met terugwerkende kracht pensioenpremie vorderen bij de werkgever.
Verder valt op dat de looptijd van de inhuur bij 48 procent van de gevallen langer is dan een jaar, wat suggereert dat de opdracht geen afgebakend project van tijdelijke aard is. Bij langer dan een jaar lijkt het meer op een duurzame samenwerking.
Ook signaleerde Nedflex dat 54 procent van de ZZP’ers regelmatig aanwezig is bij bedrijfsactiviteiten, zoals borrels en personeelsfeesten. Ook dit kan een teken zijn dat de ZZP’er volledig deel uitmaakt van de bedrijfscultuur, wat het beeld van een dienstverband versterkt.
Vijftien procent van de zelfstandigen merkt dat opdrachtgevers terughoudender worden met de inhuur van zzp’ers. Opdrachten worden niet verlengd of zelfstandigen worden uitgesloten bij aanbestedingen en vacatures.
Gerelateerde artikelen