Twee accountants voor de tuchtrechter om bewaren geheimhoudingsplicht

Twee registeraccountants van hetzelfde kantoor voelen zich gehouden aan hun geheimhoudingsplicht en weigeren inlichtingen te verstrekken aan een derde over de jaarrekening van een cliënt, zonder diens toestemming. Daar draaide het om bij een zaak voor de Accountantskamer.

De betrokkenen vreesden dat ze voor de tuchtrechter met de billen bloot zouden moeten en dat de informatie daardoor alsnog in de openbaarheid komt. En dat de klager via deze weg toch zijn zin krijgt.

Het draait allemaal om de gesubsidieerde stichting Bescal die in de Lisse gemeentelijke zalen beheert en verhuurt. De klager meent dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Want wie via die stichting huurt ‘betaalt een heel lage huurprijs’, zegt hij. De man, bedrijfseconoom, stond een ondernemer bij die zich geconfronteerd zag met deze gang van zaken. Een concurrent van die ondernemer was veel goedkoper uit met het huren van een zaal via de stichting.

Ergernis

De klager beet zich vast in de kwestie met een bijkomend motief: ‘Ik erger me al heel lang aan de accountancy en daar wil ik wat aan doen. Ik heb me zelf uit laten schrijven als accountant.’ Zijn grief richtte zich op de jaarrekening 2014 van de stichting, waarvoor betrokkenen een beoordelingsverklaring hebben afgegeven. Er is geen post opgenomen voor de aangifte vennootschapsbelasting. Daar wilde hij wel eens over praten met de heren. En de jaarrekening aangepast zien.

De accountants vinden dat de man zich tot de opdrachtgever Bescal moet wenden. ‘Onze klant moet toestemming geven en dat wil ze niet.’ Bij even doorvragen gaven ze voor de Accountantskamer toch wel wat informatie prijs. Door de wet- en regelgeving voor stichtingen in combinatie met de voorwaarden van de gemeente voor de subsidieverstrekking is de stichting volgens hen niet vennootschapsplichtig. Zij beschikken, anders dan de klager, over informatie van de gemeente, op grond waarvan ze dat zeggen. De stichting heeft geen winstoogmerk en een overschot kan teruggevorderd worden door de gemeente. Hun afweging hebben ze echter niet schriftelijk vastgelegd in het dossier, gaven ze op vragen van de Accountantskamer toe.

De kwestie ligt kennelijk gevoelig in de Bollenstreek. De stichting ligt volgens de beklaagden onder een vergrootglas en kampt met negatieve berichtgeving in de regionale pers.

Zaaknr. 16/43 en 16/44

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen