Twee accountants in Conversezaak berispt

Twee accountants in de zogeheten Conversezaak zijn maandag berispt door de Accountantskamer. Het ging in deze procedure om nieuwe feiten nadat de Accountantskamer eerder al een waarschuwing had opgelegd.

De zaak speelt al jaren. In 2009 bleek volgens de Amerikaanse schoenenfabrikant uit proefaankopen dat winkels in Nederland en België vol lagen met vervalste Converse-schoenen. In totaal zouden meer dan 478.000 paar vervalste schoenen in omloop zijn geweest. Een van de nu beklaagde accountants stelde een rapport op over de herkomst van die schoenen. Hij wekte in zijn rapport de suggestie dat de betreffende schoenen afkomstig zijn van een Europees distributeur van Converse maar hij deed dit op basis van een onvolledig onderzoek. De tuchtrechter legde de maatregel van waarschuwing op. Het Cbb verhoogde dit tot de maatregel van berisping.

Converse was destijds verrast: De tuchtrechter oordeelde dus dat de accountant de hele route van de zendingen schoenen had moeten onderzoeken en daarover was niet geklaagd. Dat deed Converse dus alsnog met deze tweede procedure. Pas in het voorjaar van 2014 kwamen nieuwe feiten naar boven. De accountant heeft de belangen van Converse en van een eerlijke rechtsvinding onvoldoende voor ogen gehad, meende de fabrikant. Twee beklaagde accountants kregen nu een berisping opgelegd. De klachten tegen drie andere accountants zijn niet-ontvankelijk verklaard.

Lees ook:

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen