Tuchtzaak tegen accountant die knoop doorhakte

De overname van aandelen door een voormalig compagnon leidde tot een jarenlange twist. De accountant die de knoop doorhakte, werd vrijdag voor de tuchtrechter gedaagd. Hij had niet uit mogen gaan van de nooit goedgekeurde jaarcijfers, zo was het verwijt.

De klager en zijn compagnon gingen na 15 jaar samenwerken uit elkaar. De compagnon wilde het bedrijf, dat zo'n twintig dagen per jaar motorevenementen op TT Assen organiseert, graag overnemen. Omdat er andere gegadigden waren werd besloten een waarde te bepalen. Dat liep bepaald niet soepel. Uiteindelijk besloot een rechtbank dat een deskundige een rapport op moest stellen. Deze RA kwam na maanden werk met een rapport dat bepaald niet in goede aarde viel bij de ex-eigenaar van de zaak. Na 2007, toen de klager het bedrijf had verlaten, zijn geen jaarrekeningen meer goedgekeurd. Toch ging de accountant uit van latere cijfers die volgens klagers eenzijdig waren opgesteld. Het was aan de ex-eigenaar van de zaak om de onwaarheid van die cijfers aan te tonen. Maar pas na jaren mocht hij de boeken inzien. “Het klopte op 64 punten niet. Dat is toch aardig was over drie jaar boekhouding. En de registeraccountant accepteerde dit allemaal maar'', was het verwijt.

Vergoeding

Een van andere twistpunten was een managementvergoeding van jaarlijks 102.000 euro die de voormalig compagnon 'zich toe-eigende'. In 2007 kregen zowel de klager als de compagnon die het bedrijf overnam elk 51.000 euro. Daarna besloot de ex-compagnon beide delen voor zichzelf te nemen. Dat terwijl er nooit een opvolger voor de klager was benoemd. “Ik hoor veel verwijten die uitgebreid door mij zijn onderzocht en die in mijn definitieve rapport zijn opgenomen'', reageerde de accountant. Volgens de accountant was het nadrukkelijk niet zijn opdracht om kritisch de cijfers aan een onderzoek te onderwerpen. “Die resultaten moest ik voor gegeven beschouwen. En die cijfers waren bij de klager bekend.'' Ook de omstreden managementvergoeding nam hij mee in zijn rapport. “Deze 'fee' zorgde voor een grote discussie tussen de twee heren. Ik heb op basis van alle informatie de conceptopdracht naast de definitieve opdracht gelegd. En op basis daarvan heb ik gemeend dat daarin te lezen was dat de 102.000 euro te honoreren was.''

Vonnis over circa 15 weken.

(Zaaknr. 16/2454)

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen