Tuchtzaak van oud-directeur tegen bestuur van NBA

Vijf accountants die deel uitmaakten van het bestuur van de NBA ten tijde van het op non-actief stellen van algemeen directeur Harm Mannak staan vrijdag voor de tuchtrechter.

Door Michiel Satink

De voormalig algemeen directeur van de NBA klaagt niet alleen over zijn non-actiefstelling, maar ook over het daaropvolgende ontslag en de communicatie hierover. Aanleiding zijn de banden tussen Mannak en de voor fraude veroordeelde Andy Fastow. De voormalig financieel topman van de Amerikaanse energiereus Enron onttrok grote verliezen aan het oog van investeerders en zou ook zelf geld achterovergedrukt hebben. Hij werd tot zes jaar cel veroordeeld in een van de grootste fraudezaken in de Verenigde Staten. Hij zat zijn straf uit en geeft inmiddels lezingen over zijn verleden. In september 2019 gaf Fastow een lezing op een congres van de NBA. Kennelijk deed hij dat een jaar eerder ook al, maar hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer onthulde in het Financieele Dagblad dat Mannak en Fastow ook zakelijke banden delen. Ze waren beide aandeelhouder van de Rotterdamse startup KeenCorp waar Mannak een nevenfunctie had. De NBA besloot daarop de algemeen directeur in afwachting van nader onderzoek op non-actief te stellen.

De NBA vroeg vervolgens advocatenkantoor Norton Rose Fulbright LLP (NRF) het handelen van Mannak te onderzoeken. Belangrijke vraag was of hij in strijd met de belangen van de organisatie handelde. NRF constateerde dat de algemeen directeur naliet volledig transparant te zijn over zijn relatie met Fastow bij KeenCorp. Tijdens een 'bestuurstweedaagse' in september 2019 informeerde hij de aanwezigen 'niet volledig juist', aldus het onderzoek, door ,,aan te geven dat er volledige openheid van zaken was gegeven aan de voorzitter en vicevoorzitter van de NBA.'' 

Maar er was meer. Bij het aanvaarden van het bestuursvoorzitterschap van de Stichting Nederlandse Museumnacht Kids deed hij geen melding zoals beschreven in de regeling nevenwerkzaamheden en bij het aangaan van een samenwerking door NBA met adviesbureau Knyfe Ealdormann (KE) was hij niet volledig transparant over de relatie tussen hem en de CEO en de CFO van dat bedrijf. In het maken van een 'passende belangenafweging' is de directeur 'tekort geschoten'. Volgens Mannak waren twee voormalig bestuursleden op de hoogte van zijn banden met Fastow, maar dat ,,ontslaat de algemeen directeur niet volledig van de op hem rustende zorgverplichtingen.''

Nu het vertrouwen in Mannak weg was, volgde ontslag. Inmiddels is bekend dat Mannak en de NBA een vaststellingsovereenkomst tekenden waarin afspraken over het ontslag zijn vastgelegd. Mannak kreeg naar verluid enkele tienduizenden euro's mee. Wel spande hij een zaak aan tegen NRF omdat het onderzoek 'niet onafhankelijk' gedaan zou zijn. Daarnaast dient vrijdag – twee jaar na de kwestie – een tuchtzaak. Van de vijf aangeklaagde accountants zit er nog een in het huidige bestuur van de NBA. De advocaat van de NBA wilde niet vooraf op de kwestie ingaan.

Gerelateerde artikelen